Gulasz z chorizo i papryką
Liczba porcji: 3-4
Składniki:
- Łopatka wieprzowa 1kg
- Cebula 2szt
- Papryka czerwona ½ szt.
- Papryka żółta ½ szt.
- Papryka zielona ½ szt.
- Czosnek 3 ząbki
- Listek laurowy 1 szt.
- Ziele angielskie 3szt.
- Tymianek suszony 1 płaska łyżeczka
- Bulion 1l.
- Kiełbasa chorizo 200g
- Przecier pomidorowy 1 łyżeczka
- Papryka słodka w proszku 1 łyżeczka
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia
- Mąką pszenna do oprószenia mięsa
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w piórka. Czosnek siekamy. Paprykę kroimy w dużą kostkę. Mięso kroimy w kostkę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Oprószamy odrobiną mąki pszennej i obsmażamy w rozgrzanym garnku aż zrobi się rumiane. Kiełbasę kroimy na 2-3 cm kawałki i dorzucamy do gulaszu. Dodajemy cebulę i smażymy aż będzie miękka. Następnie dorzucamy paprykę oraz czosnek i mieszamy. Doprawiamy słodką papryką, tymiankiem, liściem laurowym oraz zielem angielskim. Całość zalewamy bulionem dodatkiem przecieru pomidorowego. Zamykamy szybkowar i gotujemy ok 20 min. Po tym czasie garnek odstawiamy do przestygnięcia i rozszczelnienia. Na końcu doprawiamy solą oraz pieprzem.