Gulasz z chorizo i papryką

Gulasz z chorizo i papryką

Gulasz z chorizo i papryką

Liczba porcji: 3-4

Składniki:

  • Łopatka wieprzowa 1kg
  • Cebula 2szt
  • Papryka czerwona ½ szt.
  • Papryka żółta ½ szt.
  • Papryka zielona ½ szt.
  • Czosnek 3 ząbki
  • Listek laurowy 1 szt.
  • Ziele angielskie 3szt.
  • Tymianek suszony 1 płaska łyżeczka
  • Bulion 1l.
  • Kiełbasa chorizo 200g
  • Przecier pomidorowy 1 łyżeczka
  • Papryka słodka w proszku 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia
  • Mąką pszenna do oprószenia mięsa

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w piórka. Czosnek siekamy. Paprykę kroimy w dużą kostkę. Mięso kroimy w kostkę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Oprószamy odrobiną mąki pszennej i obsmażamy w rozgrzanym garnku aż zrobi się rumiane. Kiełbasę kroimy na 2-3 cm kawałki i dorzucamy do gulaszu. Dodajemy cebulę i smażymy aż będzie miękka. Następnie dorzucamy paprykę oraz czosnek i mieszamy. Doprawiamy słodką papryką, tymiankiem, liściem laurowym oraz zielem angielskim. Całość zalewamy bulionem dodatkiem przecieru pomidorowego. Zamykamy szybkowar i gotujemy ok 20 min. Po tym czasie garnek odstawiamy do przestygnięcia i rozszczelnienia. Na końcu doprawiamy solą oraz pieprzem.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności