Grillowane kanapki z oscypkiem i truskawkami

Truskawki smakują też na wytrawnie! Zwłaszcza w połączeniu z oscypkiem, sosem balsamicznym i bazylią

Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 300 g truskawek
  • 4 gałązki bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka sosu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 3 bułki typu ciabatta
  • 160 g sera oscypek

Pieczywo kroimy w grube kromki. Ser kroimy w plasterki. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy w dość grubą kostkę.
Siekamy bazylię i dodajemy do truskawek w raz z oliwą, sosem balsamicznym oraz miodem.

Na patelni lekko posmarowanej oliwą grillujemy kromki z jednej strony. Kiedy się zarumienią przekładamy na drugą stronę, zmniejszamy ogień i na wierzch kładziemy ser.
Ma się lekko roztopić.

Gotowe grzanki ściągamy z patelni, a na wierzch wykładamy
truskawki. Podajemy na ciepło.

 

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności