Truskawki smakują też na wytrawnie! Zwłaszcza w połączeniu z oscypkiem, sosem balsamicznym i bazylią
Liczba porcji: 2
Składniki:
- 300 g truskawek
- 4 gałązki bazylii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka sosu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- 3 bułki typu ciabatta
- 160 g sera oscypek
Pieczywo kroimy w grube kromki. Ser kroimy w plasterki. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy w dość grubą kostkę.
Siekamy bazylię i dodajemy do truskawek w raz z oliwą, sosem balsamicznym oraz miodem.
Na patelni lekko posmarowanej oliwą grillujemy kromki z jednej strony. Kiedy się zarumienią przekładamy na drugą stronę, zmniejszamy ogień i na wierzch kładziemy ser.
Ma się lekko roztopić.
Gotowe grzanki ściągamy z patelni, a na wierzch wykładamy
truskawki. Podajemy na ciepło.