Wegański przepis, który posmakuje niejednemu mięsożercy, ze względu na bogactwo smaków. Prawdziwie jesienny przepis
Liczba porcji: 16
Składniki:
- 1 główka włoskiej kapusty
- 350 g kaszy gryczanej jasnej
- 600 g świeżych grzybów
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 500 ml bulionu warzywnego
W dużym garnku gotujemy wodę. Wycinamy głąb z kapusty i wkładamy ją do wrzątku. Powoli gotując sparzamy liście i stopniowo wyciągamy te, które są już miękkie. W międzyczasie gotujemy kaszę. Na 2 szklanki kaszy zagotowujemy 4 szklanki osolonej wody. Gotujemy pod przykryciem 15 minut na małym ogniu i zostawiamy do ostygnięcia w zamkniętym garnku. Cebulę siekamy. Grzyby oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Na odrobinie oleju podsmażamy cebulę, następnie dodajemy grzyby i dusimy ok. 5 minut. Dodajemy ugotowaną kaszę, sól, pieprz, tymianek i jeszcze chwilę podsmażamy. Studzimy.
Na każdy liść kapusty wykładamy 2-3 łyżki farszu (w zależności od wielkości liścia) i zawijamy – najpierw boki do środka, a następnie rolujemy. Gołąbki układamy w garnku wyłożonym na dnie pozostałymi liściani kapusty (żeby się nie przypaliły). Polewamy bulionem i dusimy pod przykryciem 30-40 minut, aż kapusta będzie całkiem miękka. Podajemy np. z sosem pomidorowym.