Frittata z kiełkami, szpinakiem i fetą

Frittata to bardzo zdrowe i pożywne śniadanie. W dodatku szybkie w przygotowaniu, a jego wersji jest tyle, ile składników w lodówce. Proponujemy wiosenną frittatę ze szpinakiem, kiełkami oraz serem feta

Składniki:

  • 100 g szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżki masła
  • 6 jajek
  • 50 g sera feta
  • garść ulubionych kiełków
  • odrobina soli i pieprzu

Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy szpinak z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zmniejszamy ogień do minimum. Jajka miksujemy, aż będą mocno napowietrzone. Wylewamy na patelnię ze szpinakiem. Posypujemy pokruszoną fetą (można zostawić odrobinę do dekoracji). Smażymy na małym ogniu, pod przykryciem ok. 15 minut lub dopóki wierzch nie będzie ścięty. Można też na koniec włożyć frittatę do piekarnika, żeby się zarumieniła. Rączkę patelni zabezpieczamy wtedy folią aluminiową i nastawiamy piec na opcję grillowania. Gotową frittatę podajemy posypaną świeżymi kiełkami i resztą fety.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności