Ryby to wartościowy składnik diety. Łososia można przygotować na wiele sposobów, a my przedstawiamy Wam jeden z naszych ulubionych: smażony filet z łososia na szpinaku baby w kremowym sosie. Minimalna ilość składników potrafi zdziałać cuda, kocham te połączenia smakowe.
Do przygotowania perfekcyjnie usmażonej ryby, potrzebujecie nieprzywierającej patelni i dobrze rozgrzanego oleju.
Liczba porcji: 2
Składniki:
- 500g świeżego szpinaku baby
- 2 filety z łososia (po 200g) ze skórą
- 1 czerwona cebula
- 100 ml śmietanki 30%
- cytryna
- sól, pieprz
- masło, olej do smażenia
Przygotowanie:
Ze skóry łososia usuwamy łuski. Filety myjemy pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Doprawiamy solą i pieprzem. Rybę smażymy na rozgrzanym oleju, skórą do dołu. Na 15 sec. dociskamy rybę szpadką, aby zachowała swoją formę przy smażeniu. następnie zmniejszamy ogień.
Gdy ok. 3/4 biała ryby się zetnie, przekręcamy na drugą stronę.
Na drugiej patelni z dodatkiem masła przesmażamy drobno posiekaną cebulę. Dodajemy szpinak i chwilę smażymy. Następnie dodajemy śmietankę i chwilę redukujemy. Pod koniec doprawimy solą i pieprzem.
Na szpinaku układamy wcześniej usmażone filety z łososia i możemy serwować. Smacznego
Do usmażenia łososia polecamy nieprzywierającej patelnię La Bonita. Z pewnością jakość produktów zapewni Wam komfort podczas gotowania, a przygotowanie posiłków jest szybkie i przyjemne.