Filet z łososia na szpinaku w kremowym sosie

Ryby to wartościowy składnik diety. Łososia można przygotować na wiele sposobów, a  my przedstawiamy Wam jeden z naszych ulubionych: smażony filet z łososia na szpinaku baby w kremowym sosie. Minimalna ilość składników potrafi zdziałać cuda, kocham te połączenia smakowe.

 Do przygotowania perfekcyjnie usmażonej ryby, potrzebujecie nieprzywierającej patelni i dobrze rozgrzanego oleju.

Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 500g świeżego szpinaku baby
  • 2 filety z łososia (po 200g) ze skórą
  • 1 czerwona cebula
  • 100 ml śmietanki 30%
  • cytryna
  • sól, pieprz
  • masło, olej do smażenia

Przygotowanie:

Ze skóry łososia usuwamy łuski. Filety myjemy pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Doprawiamy solą i pieprzem. Rybę smażymy na rozgrzanym oleju, skórą do dołu. Na 15 sec. dociskamy rybę szpadką, aby zachowała swoją formę przy smażeniu. następnie zmniejszamy ogień.

Gdy ok. 3/4 biała ryby się zetnie, przekręcamy na drugą stronę.

Na drugiej patelni z dodatkiem masła przesmażamy drobno posiekaną cebulę. Dodajemy szpinak i chwilę smażymy. Następnie dodajemy śmietankę i chwilę redukujemy. Pod koniec doprawimy solą i pieprzem.

Na szpinaku układamy wcześniej usmażone filety z łososia i możemy serwować. Smacznego

 

Do usmażenia łososia polecamy nieprzywierającej patelnię La Bonita. Z pewnością jakość produktów zapewni Wam komfort podczas gotowania, a przygotowanie posiłków jest szybkie i przyjemne.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności