Falafele z sosem tahini

Falafele to prosto w przygotowaniu kotleciki z ciecierzycy. Można je podawać jako przekąskę z sosem, albo jako danie główne lub składnik tortilli czy burgerów.

Składniki:

  • 300 g suchej ciecierzycy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • po jednej łyżeczce: sody oczyszczonej, pieprzu i kminu rzymskiego
  • po 1/2 łyżeczki: mielonej kolendry, suszonych liści kolendry, kardamonu, cynamonu, suszonego imbiru, papryki chili
  • olej do smażenia

Sos:

  • 200 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Dzień wcześniej ciecierzycę zalewamy wodą i zostawiamy na noc do namoczenia. Następnego dnia odcedzamy i dokładnie płuczemy. Dodajemy czosnek, natkę pietruszki oraz wszystkie przyprawy i blendujemy. Masa ma się zacząć kleić, ale nie być całkiem gładka. Formujemy małe kotleciki. Na patelni rozgrzewamy spora ilość oleju i kolejno smażymy falafele po kilka minut z każdej strony, na złoto. Odkładamy na ręcznik papierowy.

Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą. Falafele podajemy na ciepło z sosem.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności