Falafele to prosto w przygotowaniu kotleciki z ciecierzycy. Można je podawać jako przekąskę z sosem, albo jako danie główne lub składnik tortilli czy burgerów.
Składniki:
- 300 g suchej ciecierzycy
- 3 ząbki czosnku
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- po jednej łyżeczce: sody oczyszczonej, pieprzu i kminu rzymskiego
- po 1/2 łyżeczki: mielonej kolendry, suszonych liści kolendry, kardamonu, cynamonu, suszonego imbiru, papryki chili
- olej do smażenia
Sos:
- 200 g jogurtu greckiego
- 2 łyżki pasty tahini
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
Dzień wcześniej ciecierzycę zalewamy wodą i zostawiamy na noc do namoczenia. Następnego dnia odcedzamy i dokładnie płuczemy. Dodajemy czosnek, natkę pietruszki oraz wszystkie przyprawy i blendujemy. Masa ma się zacząć kleić, ale nie być całkiem gładka. Formujemy małe kotleciki. Na patelni rozgrzewamy spora ilość oleju i kolejno smażymy falafele po kilka minut z każdej strony, na złoto. Odkładamy na ręcznik papierowy.
Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą. Falafele podajemy na ciepło z sosem.