Dyniowe curry ze szpinakiem i masłem orzechowym

Jesienne curry z dynią hokkaido i szpinakiem z nieoczywistym dodatkiem – masłem orzechowym! Nadaje ono potrawie kremowej konsystencji i delikatnego, orzechowego posmaku. To jedno z tych dań, które najlepiej smakują następnego dnia.

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 500 g dyni hokkaido
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
  • 75 g świeżego szpinaku
  • 1 puszka (400 g) pomidorów krojonych
  • 300 ml wody
  • 2 czubate łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżeczka soli

Cebulę kroimy w piórka, dynię w kostkę (odmiany hokkaido nie trzeba obierać). W garnku rozgrzewamy olej i przez chwilę podsmażamy przyprawy (dosłownie kilka, kilkanaście sekund). Dodajemy cebulę i na małym ogniu smażymy, aż zmięknie. Dorzucamy dynię i smażymy kolejne 5 minut, często mieszając. Wrzucamy szpinak i pomidory, dolewamy wody i całość dusimy, aż dynia zmięknie – ok. 15-20 minut. Na koniec dodajemy masło orzechowe, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą. Podajemy np. z ryżem basmati i świeżą kolendrą.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności