Efektowny deser z ciasta drożdżowego w kształcie serc, nadziany dżemem truskawkowym
Liczba porcji: 12
Składniki:
- 500 g mąki pszennej luksusowej
- 40 g świeżych drożdży
- 250 ml mleka
- 80 g cukru
- 100 g masła
- 1 jajko + 1 do posmarowania ciasta
- odrobina soli
Dodatkowo:
- 200 g dżemu truskawkowego
- cukier puder do posypania
Przygotowujemy zaczyn: 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru, połowę mleka i drożdże rozpuszczamy i dokładnie mieszamy (składniki na zaczyn odmierzamy z tych przygotowanych na ciasto).
Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
W misce łączymy przesianą mąkę, cukier, mleko, jajko, sól i zaczyn. Chwilę wyrabiamy.
Do ciasta dolewamy po troszkę roztopionego i ostudzonego masła, ciągle wyrabiając, aż cały tłuszcz się wchłonie, a ciasto zrobi się błyszczące i gładkie.
Gotowe ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. godzinę w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części.
Każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek, na którym rozsmarowujemy 1-2 łyżeczki dżemu.
Zwijamy w rulon, składamy na pół łącząc końce. Obracamy na bok i rozcinamy środek, wywijając ciasto i nadając mu kształt serca.
Bułeczki układamy na blaszce i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut.
Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.