Drożdżówki serca

Efektowny deser z ciasta drożdżowego w kształcie serc, nadziany dżemem truskawkowym

Liczba porcji: 12

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej luksusowej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 80 g cukru
  • 100 g masła
  • 1 jajko + 1 do posmarowania ciasta
  • odrobina soli

Dodatkowo:

  • 200 g dżemu truskawkowego
  • cukier puder do posypania

Przygotowujemy zaczyn: 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru, połowę mleka i drożdże rozpuszczamy i dokładnie mieszamy (składniki na zaczyn odmierzamy z tych przygotowanych na ciasto).
Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia.

W misce łączymy przesianą mąkę, cukier, mleko, jajko, sól i zaczyn. Chwilę wyrabiamy.
Do ciasta dolewamy po troszkę roztopionego i ostudzonego masła, ciągle wyrabiając, aż cały tłuszcz się wchłonie, a ciasto zrobi się błyszczące i gładkie.
Gotowe ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. godzinę w ciepłe miejsce.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części.
Każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek, na którym rozsmarowujemy 1-2 łyżeczki dżemu.
Zwijamy w rulon, składamy na pół łącząc końce. Obracamy na bok i rozcinamy środek, wywijając ciasto i nadając mu kształt serca.
Bułeczki układamy na blaszce i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut.
Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.

 

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności