Czekoladowe naleśniki z mango i truskawkami
Liczba porcji: 3-4
Składniki:
Ciasto:
- Mleko 1,5 szkl
- Jajka 3szt
- Mąką pszenna 3/4 szkl.
- Cukier 2 łyżki
- Kakao 3 łyżki
- Masło 30g
- Szczypta soli
- Tłuszcz do smażenia
- Ew. Cukier z wanilią 1 łyżeczka
Dodatki:
- Dojrzałe mango
- Truskawki garść
- Kremowy, naturalny serek kanapkowy typu Philadelphia 1 op.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta zmiksuj blenderem na gładką konsystencję – możesz dodatkowo przelać ciasto przez sitko aby nie było grudek. Ciasto powinno mieć lejącą konsystencję słodkiej śmietanki. Płaską patelnię do naleśników rozgrzewamy na średniej mocy i smarujemy dokładnie tłuszczem przy pomocy np. Pędzelka. Ciasto wlewamy na patelnię przy pomocy chochelki i dokładnie rozprowadzamy po całej powierzchni lekko potrząsając. Naleśnik smażymy, ok 1 min lub, do momentu ścięcia się ciasta – wtedy placek przewracamy na druga stronę i smażymy jeszcze ok 1 min. Usmażone naleśniki układamy jeden na drugim aby nie wyschły i nie wystygły.
Mango obieramy i kroimy w plasterki. Z truskawek usuwamy szypułki i również kroimy na plasterki. Każdy naleśnik smarujemy cienko serkiem na który układamy plasterki mango i truskawek. Następnie placki składamy na pół i jeszcze raz na pół tworząc ¼ okręgu.