Czekoladowe naleśniki z mango i truskawkami – La Bonita
Czekoladowe naleśniki z mango i truskawkami

Czekoladowe naleśniki z mango i truskawkami

Czekoladowe naleśniki z mango i truskawkami

Liczba porcji: 3-4

Składniki:

Ciasto:

  • Mleko 1,5 szkl
  • Jajka 3szt
  • Mąką pszenna 3/4 szkl.
  • Cukier 2 łyżki
  • Kakao 3 łyżki
  • Masło 30g
  • Szczypta soli
  • Tłuszcz do smażenia
  • Ew. Cukier z wanilią 1 łyżeczka

Dodatki:

  • Dojrzałe mango
  • Truskawki garść
  • Kremowy, naturalny serek kanapkowy typu Philadelphia 1 op.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta zmiksuj blenderem na gładką konsystencję – możesz dodatkowo przelać ciasto przez sitko aby nie było grudek. Ciasto powinno mieć lejącą konsystencję słodkiej śmietanki. Płaską patelnię do naleśników rozgrzewamy na średniej mocy i smarujemy dokładnie tłuszczem przy pomocy np. Pędzelka. Ciasto wlewamy na patelnię przy pomocy chochelki i dokładnie rozprowadzamy po całej powierzchni lekko potrząsając. Naleśnik smażymy, ok 1 min lub, do momentu ścięcia się ciasta – wtedy placek przewracamy na druga stronę i smażymy jeszcze ok 1 min. Usmażone naleśniki układamy jeden na drugim aby nie wyschły i nie wystygły.

Mango obieramy i kroimy w plasterki. Z truskawek usuwamy szypułki i również kroimy na plasterki. Każdy naleśnik smarujemy cienko serkiem na który układamy plasterki mango i truskawek. Następnie placki składamy na pół i jeszcze raz na pół tworząc ¼ okręgu.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności