Chłodnik z ogórka

Orzeźwiający i szybki w przygotowaniu chłodnik. Uważamy z ilością czosnku, ponieważ świeży jest mocno wyczuwalny. Podajemy schłodzony z ugotowanym na twardo jajkiem.

Składniki:

  • 400 g ogórków
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 400 g kefiru naturalnego
  • 200 g jogurtu naturalnego lub greckiego
  • 1 pęczek koperku
  • sól, pieprz

    Do podania: ugotowane na twardo jajka, oliwa z oliwek

Ogórki i czosnek ścieramy na tarce. Koperek drobno siekamy. Łączymy wszystkie składniki i wkładamy na minimum 1 godzinę do lodówki w celu schłodzenia. Doprawiamy solą i pieprzem, podajemy skropiony oliwą z oliwek i z kawałkiem jajka.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności