Chiński makaron z krewetkami i sosem sojowym

Liczba porcji: 2-3

Składniki:

  • Krewetki surowe 16/20 10 szt
  • Makaron pszenny chiński lub spaghetti 2 porcje
  • Czosnek 3 ząbki
  • Imbir ok 4cm
  • Chilli kawałek wg. uznania
  • Cebula 1szt
  • Marchew ½ szt
  • Papryka kolorowa po kawałku z każdej
  • Czarny sezam 1 łyżka
  • Dymka lub gruby szczypior pęczek
  • Sos sojowy jasny 2 łyzki
  • Sos sojowy ciemny 1 łyżka
  • Olej sezamowy 1 łyżeczka
  • Cukier 1 łyżeczka
  • Sok z limonki do smaku
  • Sól i pieprz do smak
  • Olej do smażenia

Przygotowanie: 

Krewetki umyj i oczyść. Makaron ugotuj w osolonym wrzątku. Imbir obierz i posiekaj drobno razem z czosnkiem i papryczką chilli. Cebulę pokrój w piórka. Wok rozgrzej z 3-4 łyżkami oleju i wrzuć do niego cebulę z czosnkiem, chilli i imbirem i smaż chwilę. Krewetki dopraw solą i pierzem a następnie wrzuć na rozgrzaną patelnię. Paprykę pokrój w plasterki a marchew obierz i pokrój w półplasterki. Dorzuć do krewetek i smaż aż krewetki się zarumienią i zmienią kolor. Dodaj sezam, posiekaną dymkę, sos sojowy, cukier oraz ugotowany makaron. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.

 

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności