Liczba porcji: 2-3
Składniki:
- Krewetki surowe 16/20 10 szt
- Makaron pszenny chiński lub spaghetti 2 porcje
- Czosnek 3 ząbki
- Imbir ok 4cm
- Chilli kawałek wg. uznania
- Cebula 1szt
- Marchew ½ szt
- Papryka kolorowa po kawałku z każdej
- Czarny sezam 1 łyżka
- Dymka lub gruby szczypior pęczek
- Sos sojowy jasny 2 łyzki
- Sos sojowy ciemny 1 łyżka
- Olej sezamowy 1 łyżeczka
- Cukier 1 łyżeczka
- Sok z limonki do smaku
- Sól i pieprz do smak
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
Krewetki umyj i oczyść. Makaron ugotuj w osolonym wrzątku. Imbir obierz i posiekaj drobno razem z czosnkiem i papryczką chilli. Cebulę pokrój w piórka. Wok rozgrzej z 3-4 łyżkami oleju i wrzuć do niego cebulę z czosnkiem, chilli i imbirem i smaż chwilę. Krewetki dopraw solą i pierzem a następnie wrzuć na rozgrzaną patelnię. Paprykę pokrój w plasterki a marchew obierz i pokrój w półplasterki. Dorzuć do krewetek i smaż aż krewetki się zarumienią i zmienią kolor. Dodaj sezam, posiekaną dymkę, sos sojowy, cukier oraz ugotowany makaron. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.