Brownie kawowe

Mocno czekoladowe, z silną nutą kawy. Brownie swoją docelową konsystencję osiąga po wystudzeniu, ale można je też podawać na ciepło, kiedy jest lekko płynne

Liczba porcji: 9

Składniki:

  • 280 g masła
  • 240 g gorzkiej czekolady
  • 240 g cukru
  • 80 g mąki pszennej
  • 100 ml wody
  • 3 jajka
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej

 

Do małego garnka wlewamy wodę i dodajemy kawę. Zagotowujemy. Dorzucamy pokrojone w kostkę masło oraz kostki czekolady. Mieszamy, aż wszystko się rozpuści. Jajka roztrzepujemy na gładką masę i dodajemy mąkę. Mieszamy do połączenia składników. Do masy jajecznej powoli wlewamy masę czekoladową, cały czas mieszając.

Ciasto przekładamy do formy 20×20 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy 25 minut w temperaturze 180°C.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności