Mocno czekoladowe, z silną nutą kawy. Brownie swoją docelową konsystencję osiąga po wystudzeniu, ale można je też podawać na ciepło, kiedy jest lekko płynne
Liczba porcji: 9
Składniki:
- 280 g masła
- 240 g gorzkiej czekolady
- 240 g cukru
- 80 g mąki pszennej
- 100 ml wody
- 3 jajka
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
Do małego garnka wlewamy wodę i dodajemy kawę. Zagotowujemy. Dorzucamy pokrojone w kostkę masło oraz kostki czekolady. Mieszamy, aż wszystko się rozpuści. Jajka roztrzepujemy na gładką masę i dodajemy mąkę. Mieszamy do połączenia składników. Do masy jajecznej powoli wlewamy masę czekoladową, cały czas mieszając.
Ciasto przekładamy do formy 20×20 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 25 minut w temperaturze 180°C.