Pierożki z kurczakiem i selerem na parze | La Bonita
Bitki wołowe z sosem grzybowym

Bitki wołowe z sosem grzybowym

Bitki wołowe z sosem grzybowym

Liczba porcji: 2-4

Składniki:

  • Wołowina zrazowa, udziec ok 800g
  • Cebula 2szt
  • Czosnek 3 ząbki
  • Suszone grzyby, najlepiej borowiki garść
  • Sól i pieprz do smaku
  • Bulion 700ml
  • Listek laurowy 1szt
  • Ziele angielskie 3szt
  • Estragon ½ łyżeczki
  • Tymianek 1 płaska łyżeczka
  • Mąka do oprószenia mięsa
  • Oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Grzyby namocz w ciepłej wodzie, a kiedy zmiękną posiekaj. Wołowinę pokrój w plastry w miarę możliwości w poprzek włókien. Następnie rozbij lekko tłuczkiem do mięsa. Każdy płat dopraw z obu stron solą oraz pieprzem oraz oprósz mąką. Cebulę pokrój w piórka a czosnek posiekaj. W garnku rozgrzej oliwę i obsmaż dokładnie wcześniej przygotowane mięso z każdej strony, tak aby się ładnie zarumieniło. Dodaj cebulę a później czosnek i smaż aż zmięknie. Całość zalej bulionem, dodaj listek laurowy, tymianek, estragon, ziele angielskie i grzyby wraz z pozostałym płynem. Następnie duś na średniej mocy ok 45-60 min aż mięso będzie miękkie. Na końcu całość dopraw solą oraz pieprzem.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności