Bitki wołowe z sosem grzybowym
Liczba porcji: 2-4
Składniki:
- Wołowina zrazowa, udziec ok 800g
- Cebula 2szt
- Czosnek 3 ząbki
- Suszone grzyby, najlepiej borowiki garść
- Sól i pieprz do smaku
- Bulion 700ml
- Listek laurowy 1szt
- Ziele angielskie 3szt
- Estragon ½ łyżeczki
- Tymianek 1 płaska łyżeczka
- Mąka do oprószenia mięsa
- Oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Grzyby namocz w ciepłej wodzie, a kiedy zmiękną posiekaj. Wołowinę pokrój w plastry w miarę możliwości w poprzek włókien. Następnie rozbij lekko tłuczkiem do mięsa. Każdy płat dopraw z obu stron solą oraz pieprzem oraz oprósz mąką. Cebulę pokrój w piórka a czosnek posiekaj. W garnku rozgrzej oliwę i obsmaż dokładnie wcześniej przygotowane mięso z każdej strony, tak aby się ładnie zarumieniło. Dodaj cebulę a później czosnek i smaż aż zmięknie. Całość zalej bulionem, dodaj listek laurowy, tymianek, estragon, ziele angielskie i grzyby wraz z pozostałym płynem. Następnie duś na średniej mocy ok 45-60 min aż mięso będzie miękkie. Na końcu całość dopraw solą oraz pieprzem.