Domowe batoniki to zdrowsza wersja batonów dostępnych w sklepach. Świetnie się sprawdzą jako przekąska lub drugie śniadanie.
Liczba porcji: 10 szt.
Składniki:
- 180 g masła
- 150 g płatków owsianych
- 175 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 125 g miodu
- 2 jajka
- 150 g mieszanych orzechów
- 150 g czekolady
- 1 łyżka masła
Masło roztapiamy w rondelku. Do dużej miski dodajemy wszystkie składniki, oprócz czekolady i 1 łyżki masła, dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Masę przekładamy do foremki 20×20 cm i wygładzamy wierzch. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180°C.
W międzyczasie w rondelku zagotowujemy wodę. Na wierzchu stawiamy miskę z pokruszoną czekoladą i 1 łyżką masła. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści.
Na upieczone ciasto wylewamy czekoladę i dokładnie rozprowadzamy. Wkładamy do zamrażarki na minimum 30 minut, aż czekolada się zetnie, a ciasto schłodzi. Następnie wyciągamy ciasto z foremki, kroimy na 10 podłużnych batoników.