Pięknie prezentujący się świąteczny deser. W przepisie zamiast żelatyny użyty jest agar agar, dzięki temu danie jest wegetariańskie. Agar agar nie zostawia też w potrawach posmaku i dużo szybciej zastyga. Jeżeli sok żurawinowy jest mocno kwaśny można dodać więcej cukru.
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 300 ml śmietanki 30%
- sok z 0,5 pomarańczy
- 400 ml soku żurawinowego
- 1,5 łyżeczki agar agar
- 2 łyżeczki cukru
- do dekoracji: świeża żurawina
Do rondelka wlewamy śmietankę, sok z pomarańczy i dodajemy cukier oraz 0,5 łyżeczki agaru.
Całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Rozlewamy do 4 pucharków lub szklanek i wstawiamy do lodówki na ok. 45-60 minut, aż płyn zastygnie.
Do wymytego rondelka wlewamy sok żurawinowy. Dodajemy pozostałą łyżeczkę agaru, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i zostawiamy na chwilę, żeby sok lekko ostygnął.
Łyżką delikatnie wlewamy cienką warstwę soku na masę śmietankową i wstawiamy do lodówki na 5 minut. Kiedy zastygnie rozlewamy pozostały sok. Wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę, aż deser zastygnie.
Podajemy udekorowany żurawiną.