Zurawinowa galaretka – deser w szklance

Pięknie prezentujący się świąteczny deser. W przepisie zamiast żelatyny użyty jest agar agar, dzięki temu danie jest wegetariańskie. Agar agar nie zostawia też w potrawach posmaku i dużo szybciej zastyga. Jeżeli sok żurawinowy jest mocno kwaśny można dodać więcej cukru.

Liczba porcji: 4 

Składniki:

  • 300 ml śmietanki 30%
  • sok z 0,5 pomarańczy
  • 400 ml soku żurawinowego
  • 1,5 łyżeczki agar agar
  • 2 łyżeczki cukru
  • do dekoracji: świeża żurawina

Do rondelka wlewamy śmietankę, sok z pomarańczy i dodajemy cukier oraz 0,5 łyżeczki agaru.

Całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Rozlewamy do 4 pucharków lub szklanek i wstawiamy do lodówki na ok. 45-60 minut, aż płyn zastygnie.

Do wymytego rondelka wlewamy sok żurawinowy. Dodajemy pozostałą łyżeczkę agaru, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i zostawiamy na chwilę, żeby sok lekko ostygnął.

Łyżką delikatnie wlewamy cienką warstwę soku na masę śmietankową i wstawiamy do lodówki na 5 minut. Kiedy zastygnie rozlewamy pozostały sok. Wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę, aż deser zastygnie.

Podajemy udekorowany żurawiną.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności