Zupa Archives – La Bonita

Zupa cebulowa z grzankami

Data:
Autor:
Kategoria: Zupa
zupa-cebulowa-z-grzankami

Aromatyczna i rozgrzewająca zupa, idealna na kolację. Składniki dla 2 osób:  2 łyżki oliwy  2 łyżki masła   około 700 g białej cebuli  100 ml białego wina  1 litr bulionu (najlepiej wołowego, jeśli nie masz użyj drobiowo-warzywny)  sól, biały pieprz, suszony tymianek Do podania: 2 kromki bagietki na porcję  ser mozzarella  oliwa Przygotowanie:

Botwinka z jajkiem

Data:
Autor:
Kategoria: Zupa
botwinka-z-jajkiem

Wiosenna królowa zup o pięknym kolorze, najlepiej smakuje z jajkiem na twardo. Składniki : cebula 2 pęczki botwinki 3-4 ziemniaki 2 marchewki 1 jajko na porcję 100 ml  śmietany sok z ¼ cytryny łyżka oleju 1,5 litra wody lub bulionu warzywnego sól, pieprz   Przygotowanie: Cebulę zeszklij na oleju. Dodaj plasterki marchwi, smaż chwilę.

Krem z marchwi z nutą pomarańczy i imbiru

Data:
Autor:
Kategoria: Zupa
krem-z-marchwi-z-nuta-pomaranczy-i-imbiru

Krem z marchwi w delikatnej i łagodnej odsłonie, podkręcony nutą pomarańczy i imbiru. Składniki : 700 g marchewki 200 ml mleka kokosowego 2 łyżeczki świeżo startego imbiru 1 l bulionu warzywnego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 pomarańczy 1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki kurkumy 2 łyżki oliwy z oliwek sól,

Chowder z kukurydzą

Data:
Autor:
Kategoria: Zupa
chowder-z-kukurydza

Rozgrzewająca i sycąca zupa w meksykańskim stylu, rozgrzeje i nasyci  w najchłodniejszy dzień. Liczba porcji: 3/4 Składniki: 3 puszki kukurydzy, około 750 gram 1 cebula 2 marchewki korzeń selera korzeń pietruszki 2-3 ziemniaki kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej lub boczku 50 ml śmietanki 12% 2 łyżki oliwy woda sól, pieprz Przygotowanie: Cebulę pokrojoną

Gęsty i pożywny żurek z wędzonką i suszonymi grzybami

Data:
Autor:
Kategoria: Zupa
gesty-i-pozywny-zurek-z-wedzonka-i-suszonymi-grzybami

Gęsty i pożywny żurek z wędzonką i suszonymi grzybami Liczba porcji: 6-8 Składniki: Kiełbasa wędzona 250g Wędzone żeberka 500g Boczek wędzony 200g Suszone grzyby garść Zakwas na żur 0,5l Listek laurowy 1szt Ziele angielskie 3szt Cebula 2szt Czosnek 3 ząbki Olej do smażenia Marchewka 1szt Bulion 2 l. Majeranek 1 łyżka Ziemniaki 2szt

Gulasz z chorizo i papryką

Data:
Autor:
Kategoria: Zupa
gulasz-z-chorizo-i-papryka

Gulasz z chorizo i papryką Liczba porcji: 3-4 Składniki: Łopatka wieprzowa 1kg Cebula 2szt Papryka czerwona ½ szt. Papryka żółta ½ szt. Papryka zielona ½ szt. Czosnek 3 ząbki Listek laurowy 1 szt. Ziele angielskie 3szt. Tymianek suszony 1 płaska łyżeczka Bulion 1l. Kiełbasa chorizo 200g Przecier pomidorowy 1 łyżeczka

Zupa rybna z fenkułem i szafranem

Data:
Autor:
Kategoria: Zupa
zupa-rybna-z-fenkulem-i-szafranem

Zupa rybna z fenkułem i szafranem Liczba porcji: 6-8 Składniki: Korpusy/głowy z ryb najlepiej morskich 1kg Filety z ulubionych ryb ok 500g Por 20 cm kawałek Pomidory 3szt Szafran szczypta Białe wino wytrawne kieliszek Sól i pieprz od smaku Seler naciowy 2 łodygi Fenkuł 1szt Koperek garść Natka pietruszki garść Sok z cytryny do smaku Oliwa

Zupa krem z zielonego groszku

Data:
Autor:
Kategoria: Zupa
zupa-krem-z-zielonego-groszku

Liczba porcji: 6-8 Składniki: Bulion 2l. Zielony mrożony groszek 600g Bób zielony obrany 200g Słodka śmietanka 100ml. Sól i pieprz do smaku Świeża bazylia kilka listków Świeża natka pietruszki garść Świeża mięta garść Ser feta 150g Granat 1szt Orzeszki piniowe 2 łyżki Przygotowanie: Do garnka wlej bulion i wsyp obrany bób i mrożony

Zupa krem z białych szparagów z boczkiem

Data:
Autor:
Kategoria: Zupa
zupa-krem-z-bialych-szparagow-z-boczkiem

Liczba porcji: 2-4 Składniki: Bulion 2l. Białe szparagi kg Ziemniak średniej wielkości 1szt Kwaśna śmietana 1-2 łyżki Sól i pieprz do smaku Bagietka lub inne pieczywo na grzanki Masło 3 łyżki Czosnek 2 ząbki Natka pietruszki garść Boczek wędzony w plastrach 100g Przygotowanie: Szparagi obierz i pozbądź się stwardniałych części. Pokrój na kawałki. Ziemniaki

Krem z białych warzyw

Data:
Autor:
Kategoria: Zupa
krem-z-bialych-warzyw

Liczba porcji: 6-8 Składniki: Pasternak 1szt Pietruszka 1 średnia lub 2 małe Kalafior ½ główki Por kawałek ok 15cm Ziemniak 1szt średniej wielkości Cebula 1szt Czosnek 2-3 ząbki Bulion warzywny 2l. Masło 2 łyżki Słodka śmietanka ½ szkl. Szynka długo dojrzewająca 8 plastrów Przygotowanie: Por pokrój w półplasterki a cebulę

Więcej aktualności