Zupa miso z łososiem

Data:
Autor:
Kategoria: Zupa
zupa-miso-z-lososiem

Liczba porcji: 4 Składniki: 1 pęczek dymki 2 ząbki czosnku 1 litr bulionu (najlepiej rybnego) 10 g suszonych glonów 250 g surowego łososia 70 g pasty miso do podania: sezam, płatki katsuobushi 1-2 łyżki oleju, np sezamowego Twardą część dymki siekamy w plasterki. Czosnek drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy

Jesienna zupa z wędzoną kiełbasą i jarmużem

Data:
Autor:
Kategoria: Zupa
jesienna-zupa-z-wedzona-kielbasa-i-jarmuzem

Bardzo sycąca, rozgrzewająca zupa z kiełbasą i jarmużem. Pachnie wędzonką i majerankiem, w smaku trochę przypomina grochówkę, ale jest duże lżejsza i delikatniejsza w smaku. Liczba porcji: 4 Składniki: 300 g wędzonej kiełbasy 1 cebula 2 marchewki 2 pietruszki 2 duże ziemniaki 250 g dyni piżmowej 500 ml bulionu 50 g jarmużu 1 łyżeczka majeranku

Zupa kalafiorowa

Data:
Autor:
Kategoria: Zupa
zupa-kalafiorowa

Klasyczna, prosta i smaczna zupa. W lecie, ze świeżego kalafiora smakuje najlepiej. Liczba porcji:  6 Składniki: 1 cebula 2 marchewki 1 kalafior 4 ziemniaki 2 litry bulionu warzywnego 2-3 łyżki masła 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 200 g śmietany 18% 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz Cebulę kroimy w drobną

Chłodnik z ogórka

Data:
Autor:
Kategoria: Zupa
chlodnik-z-ogorka

Orzeźwiający i szybki w przygotowaniu chłodnik. Uważamy z ilością czosnku, ponieważ świeży jest mocno wyczuwalny. Podajemy schłodzony z ugotowanym na twardo jajkiem. Składniki: 400 g ogórków 1-2 ząbki czosnku 400 g kefiru naturalnego 200 g jogurtu naturalnego lub greckiego 1 pęczek koperku sól, pieprz Do podania: ugotowane na twardo jajka, oliwa z oliwek Ogórki i czosnek ścieramy

Zupa z czosnku niedźwiedziego

Data:
Autor:
Kategoria: Zupa
zupa-z-czosnku-niedzwiedziego

Czosnek niedźwiedzi można dostać przez bardzo krótki czas, wczesną wiosną. Wykorzystać go można na wiele sposobów, np w takiej lekkiej zupie Liczba porcji: 4 Składniki: 1 porcja rosołowa z kurczaka 1 porcja rosołowa z wołowiny 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 200 g czosnku niedźwiedziego 100

Zupa z soczewicą i szpinakiem

Data:
Autor:
Kategoria: Zupa
zupa-z-soczewica-i-szpinakiem

Sycąca i rozgrzewającą wegańska zupa na bazie pomidorów, soczewicy i szpinaku. Liczba porcji: 4 Składniki: 100 g zielonej soczewicy 3 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki chilli w płatkach 1 l bulionu warzywnego 1 puszka pomidorów w kawałkach 100 g świeżego szpinaku sól, pieprz

Węgierska zupa grzybowa

Data:
Autor:
Kategoria: Zupa
wegierska-zupa-grzybowa

Ta kremowa zupa jest idealna na jesienne i zimowe obiady. Pełna smaku umami, a dzięki wędzonej papryce również lekko dymna. Liczba porcji: 4-6 Składniki: 600 g grzybów, np. brązowych pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła 3 łyżki mąki 1 łyżka papryki 1/2 łyżki wędzonej papryki 1 mały pęczek koperku 1 mały pęczek

Zupa meksykańska z kurczakiem i nachosami

Data:
Autor:
Kategoria: Zupa
zupa-meksykanska-z-kurczakiem-i-naczosami

Bardzo sycąca i pożywna zupa inspirowana meksykańskimi smakami. Podajemy ją najlepiej z chrupiącymi naczosami i kolendrą Liczba porcji: 6 Składniki: 300 g piersi z kurczaka 1 papryka 1 cebula 1 łyżka suszonej papryki 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżki wędzonej papryki 1/2 łyżeczki płatków chili 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej

Zupa krem z grzybów

Data:
Autor:
Kategoria: Zupa
zupa-krem-z-grzybow

Intensywna, gęsta i kremowa zupa z suszonych grzybów. Idealnie sprawdzi się na świątecznym stole Liczba porcji: 4 Składniki: 90 g suszonych grzybów (najlepiej borowików lub prawdziwków) 1 cebula 2 pietruszki 2 średnie ziemniaki 2 łyżki masła 1 l bulionu warzywnego lub grzybowego 1 łyżeczka suszonego lubczyku 100 ml śmietanki 30% 1

Zupa z gruszki i pietruszki

Data:
Autor:
Kategoria: Zupa
zupa-z-gruszki-i-pietruszki

Niebanalna w smaku i lekko słodkawa zupa. Idealna na jesienną porę. Liczba porcji: 6 Składniki: 800 g korzenia pietruszki 2 cebule 2 duże gruszki 3-4 gałązki tymianku 2 łyżki oliwy z oliwek 200 g boczku surowego 2 gałązki szałwii 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego 2 liście laurowe sól, pieprz do smaku Pietruszki

Zupa krem z pieczonych pomidorów

Data:
Autor:
Kategoria: Zupa
zupa-krem-z-pieczonych-pomidorow

Bardzo intensywna w smaku zupa pomidorowa. Dzięki upieczeniu pomidory nabierają słodkiego, dymnego smaku. Liczba porcji: 4 Składniki: 2 kg pomidorów malinowych 4 ząbki czosnku 2 cebule 4 łyżki oliwy sól morska, pieprz 2-3 gałązki bazylii 2-3 kromki chleba 1 łyżka masła Pomidory kroimy w ćwiartki, wykrawamy szypułki. Cebulę i czosnek obieramy

Wiosenne zielone minestrone

Data:
Autor:
Kategoria: Zupa
wiosenne-zielone-minestrone

Minestrone to włoska zupa na bazie warzyw. Jej skład różni się od regionu i pory roku – przygotowuje się ją z sezonowych warzyw. Wiosną najlepiej przygotować jej zieloną wersję. Liczba porcji: 6 Składniki: 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 marchewka 1 por garść świeżego tymianku 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach 4 duże ziemniaki 2

Rosół z pieczonych warzyw i mięs

Data:
Autor:
Kategoria: Zupa
rosol-z-pieczonych-warzyw-i-mies

Taki rosół ma głęboki smak i kolor, a to dzięki podpieczeniu składników w wysokiej temperaturze, aby nabrały koloru i smaku właśnie. Przygotowując zupę w szybkowarze skrócimy czas gotowania z 3-4 godzin do 40 minut. Liczba porcji: 6-8 Składniki: 3 porcje rosołowe z różnych mięs, np. kurczaka, kaczki, indyka 2 małe marchewki 1 duży seler 4 pietruszki 1 por

Zupa dyniowo-pomidorowa

Data:
Autor:
Kategoria: Zupa
zupa-dyniowo-pomidorowa

Prosta i szybka w przygotowaniu zupa dyniowo-pomidorowa. Idealna dla miłośników rozgrzewających zup-kremów. Liczba porcji: 4 Składniki: 2 puszki pomidorów 450 g dyni hokkaido 250 ml bulionu warzywnego 1 cebula 1 łyżka masła 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego sól, pieprz Do podania: prażone pestki dyni natka pietruszki   Dynię kroimy w małą kostkę (odmiany hokkaido

Zupa krem z pieczonej papryki

Data:
Autor:
Kategoria: Zupa
zupa-krem-z-pieczonej-papryki

Pieczona papryka ma niepowtarzalny, słodki smak. W połączeniu z pomidorami i tymiankiem stworzyła pyszną zupę krem. Liczba porcji: 4-6 Składniki: 800 g czerwonej papryki 1 puszka krojonych pomidorów 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 1,2 l bulionu warzywnego świeży tymianek sól, pieprz Papryki układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika

Pikantna zupa krem z kalafiora

Data:
Autor:
Kategoria: Zupa
pikantna-zupa-krem-z-kalafiora

Delikatny krem z kalafiora, z pikantnym dodatkiem w postaci ostrej śmietany z chili i papryką wędzoną. Możemy podać go z dodatkiem pieczywa, oliwy z oliwek i podsmażonego świeżego kalafiora Liczba porcji: 6 Składniki: 1 kg kalafiora1 1/2 l bulionu warzywnego 1 łyżeczka pieprzu mielonego gałka muszkatołowa do smaku sól Pikantny krem: 1/2 opakowania śmietany do zupy 1/2 łyżeczki papryki

Chrzanowa zupa krem

Data:
Autor:
Kategoria: Zupa
chrzanowa-zupa-krem

Kremowa, gęsta i pyszna zupa krem z chrzanem. Proponujemy podać ją z chrupiącym boczkiem, ale można podać ją też z białą kiełbasą lub w wersji wegetariańskiej – z jajkiem. Odświeżające połączenie arbuza i fety to idealna propozycja na letnie drugie śniadanie lub kolację. Składniki: 4 ziemniaki (ok. 500 g) 2 pietruszki (ok. 300 g) 1 duża cebula 2

Zupa marchewkowa z czerwoną soczewicą

Data:
Autor:
Kategoria: Zupa
zupa-marchewkowa-z-czerwona-soczewica

Sycąca i rozgrzewająca zupa marchewkowa z soczewicą. Szybka i prosta w przygotowaniu, o nieco orientalnym smaku. Składniki na ok 10 naleśników: 1 cebula 750 g marchewki, obranej 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego 1 łyżeczka kolendry mielonej 100 g czerwonej soczewicy 1,5 l bulionu warzywnego sól, pieprz   Do podania: świeża kolendra,

Zupa dyniowa

Data:
Autor:
Kategoria: Zupa
zupa-dyniowa

Składniki dla 3-4 osób: dynia Hokkaido lub inna dynia o masie około 1,5 -2 kg cebula czosnek woda lub bulion warzywny łyżka oliwy sól i pieprz   Do podania:  pestki dyni  jogurt  olej dyniowy lub oliwę Przygotowanie: Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na łyżce oleju. Dodaj przeciśnięty przez czosnek. Smaż przez kilkanaście sekund. Dynię obierz

Zupa cebulowa z grzankami

Data:
Autor:
Kategoria: Zupa
zupa-cebulowa-z-grzankami

Aromatyczna i rozgrzewająca zupa, idealna na kolację. Składniki dla 2 osób:  2 łyżki oliwy  2 łyżki masła   około 700 g białej cebuli  100 ml białego wina  1 litr bulionu (najlepiej wołowego, jeśli nie masz użyj drobiowo-warzywny)  sól, biały pieprz, suszony tymianek Do podania: 2 kromki bagietki na porcję  ser mozzarella  oliwa Przygotowanie:

Botwinka z jajkiem

Data:
Autor:
Kategoria: Zupa
botwinka-z-jajkiem

Wiosenna królowa zup o pięknym kolorze, najlepiej smakuje z jajkiem na twardo. Składniki : cebula 2 pęczki botwinki 3-4 ziemniaki 2 marchewki 1 jajko na porcję 100 ml  śmietany sok z ¼ cytryny łyżka oleju 1,5 litra wody lub bulionu warzywnego sól, pieprz   Przygotowanie: Cebulę zeszklij na oleju. Dodaj plasterki marchwi, smaż chwilę.

Krem z marchwi z nutą pomarańczy i imbiru

Data:
Autor:
Kategoria: Zupa
krem-z-marchwi-z-nuta-pomaranczy-i-imbiru

Krem z marchwi w delikatnej i łagodnej odsłonie, podkręcony nutą pomarańczy i imbiru. Składniki : 700 g marchewki 200 ml mleka kokosowego 2 łyżeczki świeżo startego imbiru 1 l bulionu warzywnego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 pomarańczy 1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki kurkumy 2 łyżki oliwy z oliwek sól,

Chowder z kukurydzą

Data:
Autor:
Kategoria: Zupa
chowder-z-kukurydza

Rozgrzewająca i sycąca zupa w meksykańskim stylu, rozgrzeje i nasyci  w najchłodniejszy dzień. Liczba porcji: 3/4 Składniki: 3 puszki kukurydzy, około 750 gram 1 cebula 2 marchewki korzeń selera korzeń pietruszki 2-3 ziemniaki kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej lub boczku 50 ml śmietanki 12% 2 łyżki oliwy woda sól, pieprz Przygotowanie: Cebulę pokrojoną

Gęsty i pożywny żurek z wędzonką i suszonymi grzybami

Data:
Autor:
Kategoria: Zupa
gesty-i-pozywny-zurek-z-wedzonka-i-suszonymi-grzybami

Gęsty i pożywny żurek z wędzonką i suszonymi grzybami Liczba porcji: 6-8 Składniki: Kiełbasa wędzona 250g Wędzone żeberka 500g Boczek wędzony 200g Suszone grzyby garść Zakwas na żur 0,5l Listek laurowy 1szt Ziele angielskie 3szt Cebula 2szt Czosnek 3 ząbki Olej do smażenia Marchewka 1szt Bulion 2 l. Majeranek 1 łyżka Ziemniaki 2szt

Gulasz z chorizo i papryką

Data:
Autor:
Kategoria: Zupa
gulasz-z-chorizo-i-papryka

Gulasz z chorizo i papryką Liczba porcji: 3-4 Składniki: Łopatka wieprzowa 1kg Cebula 2szt Papryka czerwona ½ szt. Papryka żółta ½ szt. Papryka zielona ½ szt. Czosnek 3 ząbki Listek laurowy 1 szt. Ziele angielskie 3szt. Tymianek suszony 1 płaska łyżeczka Bulion 1l. Kiełbasa chorizo 200g Przecier pomidorowy 1 łyżeczka

Zupa rybna z fenkułem i szafranem

Data:
Autor:
Kategoria: Zupa
zupa-rybna-z-fenkulem-i-szafranem

Zupa rybna z fenkułem i szafranem Liczba porcji: 6-8 Składniki: Korpusy/głowy z ryb najlepiej morskich 1kg Filety z ulubionych ryb ok 500g Por 20 cm kawałek Pomidory 3szt Szafran szczypta Białe wino wytrawne kieliszek Sól i pieprz od smaku Seler naciowy 2 łodygi Fenkuł 1szt Koperek garść Natka pietruszki garść Sok z cytryny do smaku Oliwa

Zupa krem z zielonego groszku

Data:
Autor:
Kategoria: Zupa
zupa-krem-z-zielonego-groszku

Liczba porcji: 6-8 Składniki: Bulion 2l. Zielony mrożony groszek 600g Bób zielony obrany 200g Słodka śmietanka 100ml. Sól i pieprz do smaku Świeża bazylia kilka listków Świeża natka pietruszki garść Świeża mięta garść Ser feta 150g Granat 1szt Orzeszki piniowe 2 łyżki Przygotowanie: Do garnka wlej bulion i wsyp obrany bób i mrożony

Zupa krem z białych szparagów z boczkiem

Data:
Autor:
Kategoria: Zupa
zupa-krem-z-bialych-szparagow-z-boczkiem

Liczba porcji: 2-4 Składniki: Bulion 2l. Białe szparagi kg Ziemniak średniej wielkości 1szt Kwaśna śmietana 1-2 łyżki Sól i pieprz do smaku Bagietka lub inne pieczywo na grzanki Masło 3 łyżki Czosnek 2 ząbki Natka pietruszki garść Boczek wędzony w plastrach 100g Przygotowanie: Szparagi obierz i pozbądź się stwardniałych części. Pokrój na kawałki. Ziemniaki

Krem z białych warzyw

Data:
Autor:
Kategoria: Zupa
krem-z-bialych-warzyw

Liczba porcji: 6-8 Składniki: Pasternak 1szt Pietruszka 1 średnia lub 2 małe Kalafior ½ główki Por kawałek ok 15cm Ziemniak 1szt średniej wielkości Cebula 1szt Czosnek 2-3 ząbki Bulion warzywny 2l. Masło 2 łyżki Słodka śmietanka ½ szkl. Szynka długo dojrzewająca 8 plastrów Przygotowanie: Por pokrój w półplasterki a cebulę

Więcej aktualności