Niebanalna w smaku i lekko słodkawa zupa. Idealna na jesienną porę.
Liczba porcji: 6
Składniki:
- 800 g korzenia pietruszki
- 2 cebule
- 2 duże gruszki
- 3-4 gałązki tymianku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 200 g boczku surowego
- 2 gałązki szałwii
- 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz do smaku
Pietruszki i cebulę obieramy. Większe przekrawamy. Gruszki kroimy na pół. Wszystko przekładamy na blachę do pieczenia, polewamy oliwą i dodajemy gałązki tymianku. Pieczemy w 200˚C przez ok. 45 minut, aż całość się zezłoci.
Boczek kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy duży garnek, wsypujemy boczek i podsmażamy na złoto (część możemy odłożyć do dekoracji zupy). Jeśli jest za dużo tłuszczu – odlewamy. Dorzucamy upieczone warzywa i owoce, szałwię, liście laurowe i zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 20 minut, do miękkości. Następnie całość blendujemy na gładki krem i doprawiamy solą oraz pieprzem.