Zupa z gruszki i pietruszki

Niebanalna w smaku i lekko słodkawa zupa. Idealna na jesienną porę.

Liczba porcji: 6

Składniki:

  • 800 g korzenia pietruszki
  • 2 cebule
  • 2 duże gruszki
  • 3-4 gałązki tymianku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 g boczku surowego
  • 2 gałązki szałwii
  • 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz do smaku

Pietruszki i cebulę obieramy. Większe przekrawamy. Gruszki kroimy na pół. Wszystko przekładamy na blachę do pieczenia, polewamy oliwą i dodajemy gałązki tymianku. Pieczemy w 200˚C przez ok. 45 minut, aż całość się zezłoci.

Boczek kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy duży garnek, wsypujemy boczek i podsmażamy na złoto (część możemy odłożyć do dekoracji zupy). Jeśli jest za dużo tłuszczu – odlewamy. Dorzucamy upieczone warzywa i owoce, szałwię, liście laurowe i zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 20 minut, do miękkości. Następnie całość blendujemy na gładki krem i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności