Czosnek niedźwiedzi można dostać przez bardzo krótki czas, wczesną wiosną. Wykorzystać go można na wiele sposobów, np w takiej lekkiej zupie
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 1 porcja rosołowa z kurczaka
- 1 porcja rosołowa z wołowiny
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/4 selera
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 200 g czosnku niedźwiedziego
- 100 ml śmietany 18%
- 1 łyżka mąki
- 2 l wody
- sól, pieprz
- do podania: pieczywo, ugotowane na twardo jajka
Do dużego garnka wkładamy porcje rosołowe, zalewamy wodą i zagotowujemy. Ściągamy tzw. szumy i gotujemy przez 1 godzinę.
Następnie dodajemy obrane i pokrojone warzywa: marchewkę, selera i pietruszkę oraz liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy jeszcze 30 minut.
Z wywaru wyciągamy warzywa i mięso. Dodajemy pokrojony w paski czosnek niedźwiedzi i gotujemy 5 minut. Mąkę mieszamy dokładnie ze śmietaną, a następnie, intensywnie mieszając, wlewamy do zupy.
Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z mięsem z porcji rosołowych, ugotowanym jajkiem i pieczywem.