Zupa z czosnku niedźwiedziego

Czosnek niedźwiedzi można dostać przez bardzo krótki czas, wczesną wiosną. Wykorzystać go można na wiele sposobów, np w takiej lekkiej zupie

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 1 porcja rosołowa z kurczaka
  • 1 porcja rosołowa z wołowiny
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/4 selera
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 200 g czosnku niedźwiedziego
  • 100 ml śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki
  • 2 l wody
  • sól, pieprz
  • do podania: pieczywo, ugotowane na twardo jajka

Do dużego garnka wkładamy porcje rosołowe, zalewamy wodą i zagotowujemy. Ściągamy tzw. szumy i gotujemy przez 1 godzinę.

Następnie dodajemy obrane i pokrojone warzywa: marchewkę, selera i pietruszkę oraz liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy jeszcze 30 minut.

Z wywaru wyciągamy warzywa i mięso. Dodajemy pokrojony w paski czosnek niedźwiedzi i gotujemy 5 minut. Mąkę mieszamy dokładnie ze śmietaną, a następnie, intensywnie mieszając, wlewamy do zupy.

Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z mięsem z porcji rosołowych, ugotowanym jajkiem i pieczywem.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności