Zupa rybna z fenkułem i szafranem
Liczba porcji: 6-8
Składniki:
- Korpusy/głowy z ryb najlepiej morskich 1kg
- Filety z ulubionych ryb ok 500g
- Por 20 cm kawałek
- Pomidory 3szt
- Szafran szczypta
- Białe wino wytrawne kieliszek
- Sól i pieprz od smaku
- Seler naciowy 2 łodygi
- Fenkuł 1szt
- Koperek garść
- Natka pietruszki garść
- Sok z cytryny do smaku
- Oliwa do smażenia
- Marchewka 1szt
- Kolendra w ziarnach 1 łyżeczka
- Pieprz czarny 1 łyżeczka
- Cukier do smaku ok 1 łyżeczki
Przygotowanie:
Do wysokiego garnka wkładamy ryby i zalewamy je ok 3l. Wody. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz, kolendrę oraz łyżeczkę soli. Całość zagotowujemy i dusimy ok 30 min (lub dłużej) Bulion odcedzamy. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Warzywa obieramy i kroimy w półplasterki. Czosnek drobno siekamy. W kieliszku wina namaczamy szafran aby puścił kolor. W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią pokrojony por z czosnkiem i chwile smażymy. Następnie dodajemy pozostałe warzywa i smażymy ok 2 min. Całość zalewamy winem z szafranem oraz dodajemy pomidory. Dusimy aż alkohol odparuje. Zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Następnie skręcamy moc. Doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem i dodajemy sok z cytryny. Filety z ryb kroimy w sporą kostkę i wrzucamy do zupy. Natkę i koperek również siekamy i dodajemy do całości. Gotujemy na małym ogniu ok 5-10 min. aby ryba zdążyła się delikatnie ściąć. Podajemy od razu.