Zupa rybna z fenkułem i szafranem

Zupa rybna z fenkułem i szafranem

Zupa rybna z fenkułem i szafranem

Liczba porcji: 6-8

Składniki:

  • Korpusy/głowy z ryb najlepiej morskich 1kg
  • Filety z ulubionych ryb ok 500g
  • Por 20 cm kawałek
  • Pomidory 3szt
  • Szafran szczypta
  • Białe wino wytrawne kieliszek
  • Sól i pieprz od smaku
  • Seler naciowy 2 łodygi
  • Fenkuł 1szt
  • Koperek garść
  • Natka pietruszki garść
  • Sok z cytryny do smaku
  • Oliwa do smażenia
  • Marchewka 1szt
  • Kolendra w ziarnach 1 łyżeczka
  • Pieprz czarny 1 łyżeczka
  • Cukier do smaku ok 1 łyżeczki

Przygotowanie:

Do wysokiego garnka wkładamy ryby i zalewamy je ok 3l. Wody. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz, kolendrę oraz łyżeczkę soli. Całość zagotowujemy i dusimy ok 30 min (lub dłużej) Bulion odcedzamy. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Warzywa obieramy i kroimy w półplasterki. Czosnek drobno siekamy. W kieliszku wina namaczamy szafran aby puścił kolor. W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią pokrojony por z czosnkiem i chwile smażymy. Następnie dodajemy pozostałe warzywa i smażymy ok 2 min. Całość zalewamy winem z szafranem oraz dodajemy pomidory. Dusimy aż alkohol odparuje. Zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Następnie skręcamy moc. Doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem i dodajemy sok z cytryny. Filety z ryb kroimy w sporą kostkę i wrzucamy do zupy. Natkę i koperek również siekamy i dodajemy do całości. Gotujemy na małym ogniu ok 5-10 min. aby ryba zdążyła się delikatnie ściąć. Podajemy od razu.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności