Bardzo sycąca i pożywna zupa inspirowana meksykańskimi smakami. Podajemy ją najlepiej z chrupiącymi naczosami i kolendrą
Liczba porcji: 6
Składniki:
- 300 g piersi z kurczaka
- 1 papryka
- 1 cebula
- 1 łyżka suszonej papryki
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/2 łyżki wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1-2 łyżki oleju
- 1 puszka pomidorów
- 1 l bulionu warzywnego
- do smaku: sól, pieprz, sok z limonki
- do podania: nachosy, kolendra
Piersi z kurczaka posypujemy połową przypraw: obiema paprykami, kolendrą i płatkami chili. W dużym garnku rozgrzewamy olej. Podsmażamy kurczaka na małym ogniu ze wszystkich stron. Wyciągamy i w tym samym garnku podsmażamy kukurydzę oraz pokrojone w kostkę cebulę i paprykę, wraz z resztą przypraw. Dodajemy bulion oraz pomidory z puszki. Gotujemy około 15 minut. Kurczaka szarpiemy za pomocą widelca. Dodajemy do zupy wraz z fasolą. Gotujemy jeszcze 5 minut, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki. Podajemy posypaną kolendrą i nachosami.