Zupa meksykańska z kurczakiem i nachosami

Bardzo sycąca i pożywna zupa inspirowana meksykańskimi smakami. Podajemy ją najlepiej z chrupiącymi naczosami i kolendrą

Liczba porcji: 6

Składniki:

  • 300 g piersi z kurczaka
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka suszonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/2 łyżki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1-2 łyżki oleju
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 l bulionu warzywnego
  • do smaku: sól, pieprz, sok z limonki
  • do podania: nachosy, kolendra

Piersi z kurczaka posypujemy połową przypraw: obiema paprykami, kolendrą i płatkami chili. W dużym garnku rozgrzewamy olej. Podsmażamy kurczaka na małym ogniu ze wszystkich stron. Wyciągamy i w tym samym garnku podsmażamy kukurydzę oraz pokrojone w kostkę cebulę i paprykę, wraz z resztą przypraw. Dodajemy bulion oraz pomidory z puszki. Gotujemy około 15 minut. Kurczaka szarpiemy za pomocą widelca. Dodajemy do zupy wraz z fasolą. Gotujemy jeszcze 5 minut, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki. Podajemy posypaną kolendrą i nachosami.

 

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności