Sycąca i rozgrzewająca zupa marchewkowa z soczewicą. Szybka i prosta w przygotowaniu, o nieco orientalnym smaku.
Składniki na ok 10 naleśników:
- 1 cebula
- 750 g marchewki, obranej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
- 1 łyżeczka kolendry mielonej
- 100 g czerwonej soczewicy
- 1,5 l bulionu warzywnego
- sól, pieprz
Do podania:
- świeża kolendra,
- prażone migdały,
- śmietana
Cebulę kroimy w półplasterki, a marchewkę w grube plastry.
W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy warzywa przez kilka minut.
Dodajemy kmin i kolendrę, podsmażamy, aż przyprawy zaczną mocno pachnieć.
Dorzucamy soczewicę, wlewamy bulion i gotujemy, aż marchewka będzie miękka (ok. 15 minut).
Zupę blendujemy na gładki krem i doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy ze świeżą kolendrą, prażonymi płatkami migdałów i kleksem śmietany.