Zupa marchewkowa z czerwoną soczewicą

Sycąca i rozgrzewająca zupa marchewkowa z soczewicą. Szybka i prosta w przygotowaniu, o nieco orientalnym smaku.

Składniki na ok 10 naleśników:

  • 1 cebula
  • 750 g marchewki, obranej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
  • 1 łyżeczka kolendry mielonej
  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • sól, pieprz

 

Do podania:

  • świeża kolendra,
  • prażone migdały,
  • śmietana

 

Cebulę kroimy w półplasterki, a marchewkę w grube plastry.

W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy warzywa przez kilka minut.

Dodajemy kmin i kolendrę, podsmażamy, aż przyprawy zaczną mocno pachnieć.

Dorzucamy soczewicę, wlewamy bulion i gotujemy, aż marchewka będzie miękka (ok. 15 minut).

Zupę blendujemy na gładki krem i doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy ze świeżą kolendrą, prażonymi płatkami migdałów i kleksem śmietany.

 

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności