Liczba porcji: 6-8
Składniki:
- Bulion 2l.
- Zielony mrożony groszek 600g
- Bób zielony obrany 200g
- Słodka śmietanka 100ml.
- Sól i pieprz do smaku
- Świeża bazylia kilka listków
- Świeża natka pietruszki garść
- Świeża mięta garść
- Ser feta 150g
- Granat 1szt
- Orzeszki piniowe 2 łyżki
Przygotowanie:
Do garnka wlej bulion i wsyp obrany bób i mrożony groszek. Gotuj przez 15-20 min. (aż groszek będzie miękki) Po tym czasie zmiksuj przy pomocy blendera na gładką zupę krem
Zioła pokrój starannie w paski. Fetę pokrusz na małe kawałki i dodaj do ziół. Orzeszki piniowe upraż na suchej patelni aż zrobią się lekko rumiane.
Do misek wlej zupę. Dodaj łyżkę śmietany. Całość posyp pokruszoną fetą z ziołami , piniami oraz pestkami granatu.