Zupa krem z zielonego groszku

Liczba porcji: 6-8

Składniki:

  • Bulion 2l.
  • Zielony mrożony groszek 600g
  • Bób zielony obrany 200g
  • Słodka śmietanka 100ml.
  • Sól i pieprz do smaku
  • Świeża bazylia kilka listków
  • Świeża natka pietruszki garść
  • Świeża mięta garść
  • Ser feta 150g
  • Granat 1szt
  • Orzeszki piniowe 2 łyżki

Przygotowanie:

Do garnka wlej bulion i wsyp obrany bób i mrożony groszek. Gotuj przez 15-20 min. (aż groszek będzie miękki) Po tym czasie zmiksuj przy pomocy blendera na gładką zupę krem

Zioła pokrój starannie w paski. Fetę pokrusz na małe kawałki i dodaj do ziół. Orzeszki piniowe upraż na suchej patelni aż zrobią się lekko rumiane.

Do misek wlej zupę. Dodaj łyżkę śmietany. Całość posyp pokruszoną fetą z ziołami , piniami oraz pestkami granatu.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności