Bardzo intensywna w smaku zupa pomidorowa. Dzięki upieczeniu pomidory nabierają słodkiego, dymnego smaku.
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 2 kg pomidorów malinowych
- 4 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 4 łyżki oliwy
- sól morska, pieprz
- 2-3 gałązki bazylii
- 2-3 kromki chleba
- 1 łyżka masła
Pomidory kroimy w ćwiartki, wykrawamy szypułki. Cebulę i czosnek obieramy z łupin. Cebulę kroimy na pół. Warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy oliwą i posypujemy solą morską.
Pieczemy w 180°C przez 60 minut. W tym czasie chleb kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy chleb na złoto. Upieczone warzywa, wraz z sokiem, który z nich wypłynął, przekładamy do garnka.
Dodajemy świeżą bazylię i blendujemy na gładki krem. Zupę doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z grzankami.