Zupa krem z pieczonych pomidorów

Bardzo intensywna w smaku zupa pomidorowa. Dzięki upieczeniu pomidory nabierają słodkiego, dymnego smaku.

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 2 kg pomidorów malinowych
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 4 łyżki oliwy
  • sól morska, pieprz
  • 2-3 gałązki bazylii
  • 2-3 kromki chleba
  • 1 łyżka masła

Pomidory kroimy w ćwiartki, wykrawamy szypułki. Cebulę i czosnek obieramy z łupin. Cebulę kroimy na pół. Warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy oliwą i posypujemy solą morską.

Pieczemy w 180°C przez 60 minut. W tym czasie chleb kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy chleb na złoto. Upieczone warzywa, wraz z sokiem, który z nich wypłynął, przekładamy do garnka.

Dodajemy świeżą bazylię i blendujemy na gładki krem. Zupę doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy z grzankami.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności