Pieczona papryka ma niepowtarzalny, słodki smak. W połączeniu z pomidorami i tymiankiem stworzyła pyszną zupę krem.
Liczba porcji: 4-6
Składniki:
- 800 g czerwonej papryki
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1,2 l bulionu warzywnego
- świeży tymianek
- sól, pieprz
Papryki układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika z włączoną funkcją grilla, rozgrzanego do maksymalnej temperatury (230°C lub 250°C). Pieczemy kilkanaście minut, od czasu do czasu obracając, żeby opiekły się równomiernie. Upieczone papryki przekładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą. Dzięki temu skórka zejdzie bez problemy. Zostawiamy do ostygnięcia.
W tym czasie siekamy cebulę i czosnek. W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy cebulę i czosnek, podsmażamy, aż się zeszklą. Dorzucamy pomidory z puszki i kilka gałązek świeżego tymianku i gotujemy ok. 15 minut, aż pomidory się rozpadną.
Z papryk ściągamy skórę i wykrawamy gniazda nasienne. Dodajemy do garnka z pomidorami. Wlewamy bulion i gotujemy jeszcze 10 minut. Zupę blendujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy np. polaną oliwą z oliwek, posypaną tymiankiem i świeżo mielonym pieprzem.