Prosta i szybka w przygotowaniu zupa dyniowo-pomidorowa. Idealna dla miłośników rozgrzewających zup-kremów.
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 2 puszki pomidorów
- 450 g dyni hokkaido
- 250 ml bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
- sól, pieprz
Do podania:
- prażone pestki dyni
- natka pietruszki
Dynię kroimy w małą kostkę (odmiany hokkaido nie trzeba obierać). Masło rozgrzewamy w garnku, dodajemy cebulę i kmin rzymski. Smażymy chwilę, aż cebula się zeszkli.
Dodajemy dynię, pomidory oraz bulion i gotujemy przez ok. 20 – 30 minut, aż dynia będzie się rozpadać.
Zupę blendujemy na gładki krem. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Podajemy z prażonymi pestkami dyni i natką pietruszki.