Zupa dyniowo-pomidorowa

Prosta i szybka w przygotowaniu zupa dyniowo-pomidorowa. Idealna dla miłośników rozgrzewających zup-kremów.

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 2 puszki pomidorów
  • 450 g dyni hokkaido
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
  • sól, pieprz

Do podania:

  • prażone pestki dyni
  • natka pietruszki

 

Dynię kroimy w małą kostkę (odmiany hokkaido nie trzeba obierać). Masło rozgrzewamy w garnku, dodajemy cebulę i kmin rzymski. Smażymy chwilę, aż cebula się zeszkli.

Dodajemy dynię, pomidory oraz bulion i gotujemy przez ok. 20 – 30 minut, aż dynia będzie się rozpadać.

Zupę blendujemy na gładki krem. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Podajemy z prażonymi pestkami dyni i natką pietruszki.

 

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności