Zupa dyniowa

Składniki dla 3-4 osób:

  • dynia Hokkaido lub inna dynia o masie około 1,5 -2 kg
  • cebula
  • czosnek
  • woda lub bulion warzywny
  • łyżka oliwy
  • sól i pieprz

 

Do podania:

  •  pestki dyni
  •  jogurt
  •  olej dyniowy lub oliwę

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na łyżce oleju.
  2. Dodaj przeciśnięty przez czosnek. Smaż przez kilkanaście sekund.
  3. Dynię obierz (dyni Hokkaido nie trzeba), pozbaw pestek i pokrój w kostkę.
  4. Dodaj dynię do podsmażonej cebulki i czosnku.
  5. Dolej około 1,5 – 2 litry wody lub bulionu.
  6. Gotuj do czasu aż dynia się rozpadnie. Możesz zblendować całość.
  7. Podaj jeszcze ciepłą zupę z jogurtem, pestkami dyni i oliwą.
Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności