Składniki dla 3-4 osób:
- dynia Hokkaido lub inna dynia o masie około 1,5 -2 kg
- cebula
- czosnek
- woda lub bulion warzywny
- łyżka oliwy
- sól i pieprz
Do podania:
- pestki dyni
- jogurt
- olej dyniowy lub oliwę
Przygotowanie:
- Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na łyżce oleju.
- Dodaj przeciśnięty przez czosnek. Smaż przez kilkanaście sekund.
- Dynię obierz (dyni Hokkaido nie trzeba), pozbaw pestek i pokrój w kostkę.
- Dodaj dynię do podsmażonej cebulki i czosnku.
- Dolej około 1,5 – 2 litry wody lub bulionu.
- Gotuj do czasu aż dynia się rozpadnie. Możesz zblendować całość.
- Podaj jeszcze ciepłą zupę z jogurtem, pestkami dyni i oliwą.