Aromatyczna i rozgrzewająca zupa, idealna na kolację.
Składniki dla 2 osób:
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- około 700 g białej cebuli
- 100 ml białego wina
- 1 litr bulionu (najlepiej wołowego, jeśli nie masz użyj drobiowo-warzywny)
- sól, biały pieprz, suszony tymianek
Do podania:
- 2 kromki bagietki na porcję
- ser mozzarella
- oliwa
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w piórka.
W niskim garnku rozgrzej masło z oliwą.
Smaż cebulę na małym ogniu. Powoli, co chwilę mieszając przez około 25-30 minut aż stanie się złocista i zacznie się rozpadać.
Dolej wino i poczekaj aż większość odparuje. Dolej bulion i gotuj następne kilkanaście minut aż zupa zgęstnieje.
Dopraw całość solą, pieprzem oraz tymiankiem według smaku.
Możesz podać zupę w takiej wersji ale smakuje jeszcze lepiej z grzankami:
Kawałki bagietek podpiecz na patelni z oliwą.
Rozgrzej piekarnik, ustaw go na górne grzanie a najlepiej funkcję grilla.
Zupę nalej do małych naczyń, w których możesz zapiekać.
Na każdą porcję połóż grzanki i posyp je serem.
Zapiekaj przez kilka minut aż ser się roztopi i zarumieni. Możesz posypać dodatkowo tymiankiem.