Zupa cebulowa z grzankami

Aromatyczna i rozgrzewająca zupa, idealna na kolację.

Składniki dla 2 osób:

  •  2 łyżki oliwy
  •  2 łyżki masła
  •   około 700 g białej cebuli
  •  100 ml białego wina
  •  1 litr bulionu (najlepiej wołowego, jeśli nie masz użyj drobiowo-warzywny)
  •  sól, biały pieprz, suszony tymianek

Do podania:

  • 2 kromki bagietki na porcję
  •  ser mozzarella
  •  oliwa

Przygotowanie:

Cebulę pokrój w piórka.

W niskim garnku rozgrzej masło z oliwą.

Smaż cebulę na małym ogniu. Powoli, co chwilę mieszając przez około 25-30 minut aż stanie się złocista i zacznie się rozpadać.

Dolej wino i poczekaj aż większość odparuje. Dolej bulion i gotuj następne kilkanaście minut aż zupa zgęstnieje.

Dopraw całość solą, pieprzem oraz tymiankiem według smaku.

Możesz podać zupę w takiej wersji ale smakuje jeszcze lepiej z grzankami:

Kawałki bagietek podpiecz na patelni z oliwą.

Rozgrzej piekarnik, ustaw go na górne grzanie a najlepiej funkcję grilla.

Zupę nalej do małych naczyń, w których możesz zapiekać.

Na każdą porcję połóż grzanki i posyp je serem.

Zapiekaj przez kilka minut aż ser się roztopi i zarumieni. Możesz posypać dodatkowo tymiankiem.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności