Zrazy wołowe z kiszonym ogórkiem, boczkiem i papryką
Zrazy wołowe z kiszonym ogórkiem, boczkiem i papryką

Zrazy wołowe z kiszonym ogórkiem, boczkiem i papryką

Zrazy wołowe z kiszonym ogórkiem, boczkiem i papryką

Liczba porcji: 2-4

Składniki:

  • Wołowina zrazowa ok 1kg
  • Cebula 2szt
  • Ogórek kiszony 4szt
  • Musztarda stołowa 1,5 łyżki
  • Boczek wędzony 100g
  • Sól i pieprz do smaku
  • Bulion 700ml
  • Papryka czerwona ½ szt
  • Listek laurowy 1szt
  • Ziele angielskie 3szt
  • Mąka do oprószenia mięsa
  • Oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Wołowinę pokrój na duże plastry w miarę możliwości w poprzek włókien. Następnie rozbij dokładnie tłuczkiem do mięsa. Każdy płat dopraw z obu stron solą oraz pieprzem. Cebulę pokrój w piórka. Paprykę, boczek i ogórka pokrój w nieduże paski i wrzuć do miski razem z połową cebuli. Dodaj musztardę i dokładnie wymieszaj. Na każdy płat rozbitego mięsa układaj porcję nadzienia z musztardą a następnie zwijaj do postaci zwartej roladki. Mięso złącz wykałaczką lub obwiąż sznurkiem a następnie oprósz mąką pszenną. W garnku rozgrzej oliwę i obsmaż dokładnie wcześniej przygotowane roladki z każdej strony, tak aby się ładnie zarumieniły. Dodaj cebulę i smaż aż zmięknie. Całość zalej bulionem, dodaj listek laurowy i ziele angielskie a następnie duś na średniej mocy ok 45-60 min aż mięso będzie miękkie. Na końcu całość dopraw solą oraz pieprzem.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności