Zrazy wołowe z kiszonym ogórkiem, boczkiem i papryką
Liczba porcji: 2-4
Składniki:
- Wołowina zrazowa ok 1kg
- Cebula 2szt
- Ogórek kiszony 4szt
- Musztarda stołowa 1,5 łyżki
- Boczek wędzony 100g
- Sól i pieprz do smaku
- Bulion 700ml
- Papryka czerwona ½ szt
- Listek laurowy 1szt
- Ziele angielskie 3szt
- Mąka do oprószenia mięsa
- Oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Wołowinę pokrój na duże plastry w miarę możliwości w poprzek włókien. Następnie rozbij dokładnie tłuczkiem do mięsa. Każdy płat dopraw z obu stron solą oraz pieprzem. Cebulę pokrój w piórka. Paprykę, boczek i ogórka pokrój w nieduże paski i wrzuć do miski razem z połową cebuli. Dodaj musztardę i dokładnie wymieszaj. Na każdy płat rozbitego mięsa układaj porcję nadzienia z musztardą a następnie zwijaj do postaci zwartej roladki. Mięso złącz wykałaczką lub obwiąż sznurkiem a następnie oprósz mąką pszenną. W garnku rozgrzej oliwę i obsmaż dokładnie wcześniej przygotowane roladki z każdej strony, tak aby się ładnie zarumieniły. Dodaj cebulę i smaż aż zmięknie. Całość zalej bulionem, dodaj listek laurowy i ziele angielskie a następnie duś na średniej mocy ok 45-60 min aż mięso będzie miękkie. Na końcu całość dopraw solą oraz pieprzem.