Zielone curry to orzeźwiająca, lekka potrawa. Idealna dla fanów orientalnych smaków. W przepisie można użyć gotowej pasty curry, ale polecamy przygotować swoją.
Liczba porcji: 4
Składniki:
- Pasta curry:
- 2 małe szalotki
- 2 ząbki czosnki
- kawałek imbiru wielkości kciuka
- 4 zielone papryczki (można użyć łagodnych lub ostrych)
- 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu
- łodyżki kolendry z jednak doniczki (liście użyjemy do podania)
- 1 łyżeczka soli
Sos curry:
- 500 g mięsa z kurczaka
- 400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
- 6 liści kafiru, świeżych lub suszonych
- 250 ml wody
- 1 łyżka sosu rybnego
- sok z 1/2 limonki
- 2 łyżki cukru
- 200 g groszku cukrowego
- olej do smażenia
- kiełki fasoli mung do podania
- liście kolendry do podania
Wszystkie składniki na pastę dokładnie blendujemy, na gładką masę. Kurczaka kroimy w kostkę.
W woku rozgrzewamy małą ilość oleju i podsmażamy mięso, aż nie będzie surowe. Przekładamy do innego naczynia. Do woka dodajemy zieloną pastę curry i podsmażamy przez 5 minut, ciągle mieszając. Dodajemy mleko kokosowe, liście kafiru i wodę (jeśli chcemy gęste curry dodajemy mniej lub wcale).
Na małym ogniu podgrzewamy 10minut, nie może się mocno gotować. Dorzucamy groszek cukrowy i kurczaka. Podgrzewamy jeszcze 5 minut.
Na koniec doprawiamy sokiem z limonki, cukrem i sosem rybnym. Podajemy posypane liśćmi kolendry i kiełkami fasoli, np. z ryżem jaśminowym.