Zielone curry z kurczakiem

Zielone curry to orzeźwiająca, lekka potrawa. Idealna dla fanów orientalnych smaków. W przepisie można użyć gotowej pasty curry, ale polecamy przygotować swoją.

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • Pasta curry:
  • 2 małe szalotki
  • 2 ząbki czosnki
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 4 zielone papryczki (można użyć łagodnych lub ostrych)
  • 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • łodyżki kolendry z jednak doniczki (liście użyjemy do podania)
  • 1 łyżeczka soli

    Sos curry:

  • 500 g mięsa z kurczaka
  • 400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
  • 6 liści kafiru, świeżych lub suszonych
  • 250 ml wody
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • sok z 1/2 limonki
  • 2 łyżki cukru
  • 200 g groszku cukrowego
  • olej do smażenia
  • kiełki fasoli mung do podania
  • liście kolendry do podania

Wszystkie składniki na pastę dokładnie blendujemy, na gładką masę. Kurczaka kroimy w kostkę.

W woku rozgrzewamy małą ilość oleju i podsmażamy mięso, aż nie będzie surowe. Przekładamy do innego naczynia. Do woka dodajemy zieloną pastę curry i podsmażamy przez 5 minut, ciągle mieszając. Dodajemy mleko kokosowe, liście kafiru i wodę (jeśli chcemy gęste curry dodajemy mniej lub wcale).

Na małym ogniu podgrzewamy 10minut, nie może się mocno gotować. Dorzucamy groszek cukrowy i kurczaka. Podgrzewamy jeszcze 5 minut.

Na koniec doprawiamy sokiem z limonki, cukrem i sosem rybnym. Podajemy posypane liśćmi kolendry i kiełkami fasoli, np. z ryżem jaśminowym.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności