Szakszuka to bliskowschodnia potrawa patelni. Klasyczna wersja jest z pomidorami, my proponujemy wiosenną odmianę ze szpinakiem i porem.
Liczba porcji: 3-4
Składniki:
- 200 g szpinaku
- 75 g pora
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 3-4 jajka
- 100 g białego sera, np. twarogu lub fety
- sól, pieprz
- szczypiorek do podania
- 1 łyżka oliwy
Pora siekamy w półplasterki. Szpinak kroimy grubo. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pora oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy, aż por zmięknie. Dodajemy przyprawy oraz szpinak. Dusimy, aż szpinak straci objętość. W warzywach robimy 3-4 dołki i wbijamy tam jajka. Przykrywamy pokrywką i na małym ogniu podgrzewamy, aż białka się zetną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, posypujemy twarogiem oraz szczypiorkiem i podajemy na ciepło.