Zielona szakszuka

Szakszuka to bliskowschodnia potrawa patelni. Klasyczna wersja jest z pomidorami, my proponujemy wiosenną odmianę ze szpinakiem i porem.

Liczba porcji: 3-4

Składniki:

  • 200 g szpinaku
  • 75 g pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 3-4 jajka
  • 100 g białego sera, np. twarogu lub fety
  • sól, pieprz
  • szczypiorek do podania
  • 1 łyżka oliwy

Pora siekamy w półplasterki. Szpinak kroimy grubo. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pora oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy, aż por zmięknie. Dodajemy przyprawy oraz szpinak. Dusimy, aż szpinak straci objętość. W warzywach robimy 3-4 dołki i wbijamy tam jajka. Przykrywamy pokrywką i na małym ogniu podgrzewamy, aż białka się zetną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, posypujemy twarogiem oraz szczypiorkiem i podajemy na ciepło.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności