Mięso wieprzowe zapieczone pod ziemniaczaną kołderką z parmezanem i masłem.
Składniki :
- 1 kg ziemniaków
- 500 g mielonej wieprzowiny
- cebula
- czosnek
- 1 marchew
- puszka kukurydzy
- 400 g pomidorów w puszce lub passaty pomidorowej
- 100 g sera parmezan lub innego długo dojrzewającego
- 3 łyżki masła
- 50 ml słodkiej śmietanki
- sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa
- olej
Do podania: świeże zioła
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i gotuj w dużym garnku w osolonej wodzie przez około 20 minut. Odcedź i przestudź. Jeszcze ciepłe ziemniaki zgnieć praską, dodaj masło, śmietankę, połowę parmezanu i 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej. Połącz.
- W średnim garnku rozgrzej olej, zeszklij cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę a następnie drobno pokrojoną marchew. Duś przez chwilę.
- Dodaj wieprzowinę i smaż do czasu aż mięso się zetnie. Rozdrabniaj kawałki mięsa przy pomocy szpatułki.
- Dodaj pomidory, sól, pieprz i paprykę. Duś kilka minut aż większość płynu odparuje. Dodaj kukurydzę odsączoną z zalewy.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- W naczyniu do zapiekania ułóż warstwę mięsa. Rozprowadź na niej ziemniaki. Posyp wszystko pozostałym parmezanem.
- Zapiekaj około 30 minut. Podaj ciepłą zapiekankę posypaną świeżymi ziołami.