Zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym

Mięso wieprzowe zapieczone pod ziemniaczaną kołderką z parmezanem i masłem.

Składniki :

  •  1 kg ziemniaków
  •  500 g mielonej wieprzowiny
  •  cebula
  •  czosnek
  •  1 marchew
  •  puszka kukurydzy
  •  400 g pomidorów w puszce lub passaty pomidorowej
  •  100 g sera parmezan lub innego długo dojrzewającego
  •  3 łyżki masła
  •  50 ml słodkiej śmietanki
  •  sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa
  •  olej

Do podania: świeże zioła

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i gotuj w dużym garnku w osolonej wodzie przez około 20 minut. Odcedź i przestudź. Jeszcze ciepłe ziemniaki zgnieć praską, dodaj masło, śmietankę, połowę parmezanu i 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej. Połącz.
  2. W średnim garnku rozgrzej olej, zeszklij cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę a następnie drobno pokrojoną marchew. Duś przez chwilę.
  3. Dodaj wieprzowinę i smaż do czasu aż mięso się zetnie. Rozdrabniaj kawałki mięsa przy pomocy szpatułki.
  4. Dodaj pomidory, sól, pieprz i paprykę. Duś kilka minut aż większość płynu odparuje. Dodaj kukurydzę odsączoną z zalewy.
  5. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  6. W naczyniu do zapiekania ułóż warstwę mięsa. Rozprowadź na niej ziemniaki. Posyp wszystko pozostałym parmezanem.
  7. Zapiekaj około 30 minut. Podaj ciepłą zapiekankę posypaną świeżymi ziołami.
Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności