Zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym – La Bonita

Zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym

Mięso wieprzowe zapieczone pod ziemniaczaną kołderką z parmezanem i masłem.

Składniki :

  •  1 kg ziemniaków
  •  500 g mielonej wieprzowiny
  •  cebula
  •  czosnek
  •  1 marchew
  •  puszka kukurydzy
  •  400 g pomidorów w puszce lub passaty pomidorowej
  •  100 g sera parmezan lub innego długo dojrzewającego
  •  3 łyżki masła
  •  50 ml słodkiej śmietanki
  •  sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa
  •  olej

Do podania: świeże zioła

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i gotuj w dużym garnku w osolonej wodzie przez około 20 minut. Odcedź i przestudź. Jeszcze ciepłe ziemniaki zgnieć praską, dodaj masło, śmietankę, połowę parmezanu i 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej. Połącz.
  2. W średnim garnku rozgrzej olej, zeszklij cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę a następnie drobno pokrojoną marchew. Duś przez chwilę.
  3. Dodaj wieprzowinę i smaż do czasu aż mięso się zetnie. Rozdrabniaj kawałki mięsa przy pomocy szpatułki.
  4. Dodaj pomidory, sól, pieprz i paprykę. Duś kilka minut aż większość płynu odparuje. Dodaj kukurydzę odsączoną z zalewy.
  5. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  6. W naczyniu do zapiekania ułóż warstwę mięsa. Rozprowadź na niej ziemniaki. Posyp wszystko pozostałym parmezanem.
  7. Zapiekaj około 30 minut. Podaj ciepłą zapiekankę posypaną świeżymi ziołami.

 

Joanna Byczkiewicz –  www.instagram.com/o_pietruszka_blog

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności