Wołowina po mongolsku

Wołowina po mongolsku to szybki i prosty sposób na potrawę z woka. Mięso w słodko-orientalnym sosie podajemy z ryżem

Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 250 g mięsa wołowego, np. steku
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/3 szklanki sosu sojowego
  • kawałek imbiru o dł. 1 cm
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1/3 łyżeczki chili
  • olej do smażenia
  • do podania: szczypiorek, sezam, ryż

Mięso kroimy na cienkie paski. Wkładamy do miski i posypujemy mąką ziemniaczaną. Mieszamy, żeby mąka dokładnie pokryła każdy kawałek.

W woku rozgrzewamy odrobinę oleju i partiami podsmażamy mięso, aż będzie złoto-brązowe z każdej strony. Wyciągamy do miseczki.

W woku umieszczamy wszystkie składniki sosu: posiekany czosnek, starty imbir, cukier, chili, sos sojowy i wodę.

Zagotowujemy chwilę i wrzucamy mięso (mąka z mięsa zagęści sos). Mieszamy i dusimy 1-2 minuty.

Podajemy z ryżem, posypany sezamem i szczypiorkiem

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności