Wołowina po mongolsku to szybki i prosty sposób na potrawę z woka. Mięso w słodko-orientalnym sosie podajemy z ryżem
Liczba porcji: 2
Składniki:
- 250 g mięsa wołowego, np. steku
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki wody
- 1/3 szklanki sosu sojowego
- kawałek imbiru o dł. 1 cm
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1/3 łyżeczki chili
- olej do smażenia
- do podania: szczypiorek, sezam, ryż
Mięso kroimy na cienkie paski. Wkładamy do miski i posypujemy mąką ziemniaczaną. Mieszamy, żeby mąka dokładnie pokryła każdy kawałek.
W woku rozgrzewamy odrobinę oleju i partiami podsmażamy mięso, aż będzie złoto-brązowe z każdej strony. Wyciągamy do miseczki.
W woku umieszczamy wszystkie składniki sosu: posiekany czosnek, starty imbir, cukier, chili, sos sojowy i wodę.
Zagotowujemy chwilę i wrzucamy mięso (mąka z mięsa zagęści sos). Mieszamy i dusimy 1-2 minuty.
Podajemy z ryżem, posypany sezamem i szczypiorkiem