Włoska Carbonara

Poznajcie przepis na prawdziwą carbonarę – bez śmietany. Oryginalny włoski przepis z boczkiem i sosem na bazie jajek to prawdziwa uczta dla podniebienia!

Składniki:

  • 2 jajka
  • 150 g makaronu spaghetti
  • 100 g boczku (może być suszony typu pancetta lub wędzony)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 30 g sera Pecorino, Parmezanu czy Grana Padano
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie.

Jajka wbijamy do talerza, doprawiamy solą i roztrzepujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Na patelni podsmażamy pokrojony w kosteczkę boczek.

Dodajemy starty czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki i smażymy jeszcze przez kilkanaście sekund.

Trzymając patelnię na małym ogniu dodajemy makaron i mieszamy.

Odstawiamy z ognia, dodajemy połowę sera i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

Do makaronu dodajemy roztrzepane jajka i mieszamy.

Jajka nie powinny całkowicie się ściąć, a utworzyć kremowy sos i lekko zgęstnieć od gorącego makaronu.

Wyłożyć na talerze i posypać pozostałym serem.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności