Poznajcie przepis na prawdziwą carbonarę – bez śmietany. Oryginalny włoski przepis z boczkiem i sosem na bazie jajek to prawdziwa uczta dla podniebienia!
Składniki:
- 2 jajka
- 150 g makaronu spaghetti
- 100 g boczku (może być suszony typu pancetta lub wędzony)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 30 g sera Pecorino, Parmezanu czy Grana Padano
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie.
Jajka wbijamy do talerza, doprawiamy solą i roztrzepujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na patelni podsmażamy pokrojony w kosteczkę boczek.
Dodajemy starty czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki i smażymy jeszcze przez kilkanaście sekund.
Trzymając patelnię na małym ogniu dodajemy makaron i mieszamy.
Odstawiamy z ognia, dodajemy połowę sera i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
Do makaronu dodajemy roztrzepane jajka i mieszamy.
Jajka nie powinny całkowicie się ściąć, a utworzyć kremowy sos i lekko zgęstnieć od gorącego makaronu.
Wyłożyć na talerze i posypać pozostałym serem.