Wiosenne zielone minestrone

Minestrone to włoska zupa na bazie warzyw. Jej skład różni się od regionu i pory roku – przygotowuje się ją z sezonowych warzyw. Wiosną najlepiej przygotować jej zieloną wersję.

Liczba porcji: 6

Składniki:

  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 por
  • garść świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 kawałki skórki z parmezanu (opcjonalnie)
  • 2 litry bulionu
  • 200 g świeżego groszku cukrowego
  • 200 g mrożonego groszku
  • 200 g liści szpinaku
  • 1 puszka białej fasoli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Pesto:

  • 1 doniczka bazylii
  • 50 g orzeszków pinii
  • mały kawałek parmezanu, starty
  • 50-80 ml oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól

Cebulę, marchewkę i pora drobno kroimy. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy warzywa. Podsmażamy na średnim ogniu ok. 10 minut. Dodajemy tymianek, posiekany czosnek i pieprz w ziarnach. Ponownie podsmażamy przez 5 minut. Dorzucamy obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki oraz skórki parmezanu. Zalewamy 2 litrami bulionu i gotujemy kolejne 10 minut, aż ziemniaki zmiękną. Na koniec dodajemy oba rodzaje groszku, szpinak i odsączoną białą fasolę.   Podgrzewamy jeszcze 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Składniki na pesto blendujemy na gładką masę.

Zupę podajemy z dodatkiem pesto, posypaną świeżą bazylią.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności