Minestrone to włoska zupa na bazie warzyw. Jej skład różni się od regionu i pory roku – przygotowuje się ją z sezonowych warzyw. Wiosną najlepiej przygotować jej zieloną wersję.
Liczba porcji: 6
Składniki:
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 por
- garść świeżego tymianku
- 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
- 4 duże ziemniaki
- 2 kawałki skórki z parmezanu (opcjonalnie)
- 2 litry bulionu
- 200 g świeżego groszku cukrowego
- 200 g mrożonego groszku
- 200 g liści szpinaku
- 1 puszka białej fasoli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Pesto:
- 1 doniczka bazylii
- 50 g orzeszków pinii
- mały kawałek parmezanu, starty
- 50-80 ml oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- sól
Cebulę, marchewkę i pora drobno kroimy. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy warzywa. Podsmażamy na średnim ogniu ok. 10 minut. Dodajemy tymianek, posiekany czosnek i pieprz w ziarnach. Ponownie podsmażamy przez 5 minut. Dorzucamy obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki oraz skórki parmezanu. Zalewamy 2 litrami bulionu i gotujemy kolejne 10 minut, aż ziemniaki zmiękną. Na koniec dodajemy oba rodzaje groszku, szpinak i odsączoną białą fasolę. Podgrzewamy jeszcze 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Składniki na pesto blendujemy na gładką masę.
Zupę podajemy z dodatkiem pesto, posypaną świeżą bazylią.