Prosta i lekka sałatka wiosenna. Bardzo szybka w przygotowaniu, świetnie się sprawdzi zarówno na śniadanie, jak i kolację lub lekki lunch.
Liczba porcji: 2
Składniki:
- 100 g sałaty, np. rukoli
- mały pęczek rzodkiewki
- 4 jajka
- 2 garście pomidorków koktajlowych
- 20 g pistacji
Sos:
- mały pęczek koperku
- 100 g śmietany lub jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Jajka gotujemy na miękko, 3-4 minuty od zagotowania. Rzodkiewki kroimy w plastry, pomidorki w ćwiartki lub połówki.
Koperek siekamy drobno, czosnek przeciskamy przez praskę. Łączymy wszystkie składniki sosu.
Do talerzy wykładamy wszystkie składniki, polewamy sosem, posypujemy pistacjami.