Wiosenna sałatka z jajkami

Prosta i lekka sałatka wiosenna. Bardzo szybka w przygotowaniu, świetnie się sprawdzi zarówno na śniadanie, jak i kolację lub lekki lunch.

Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 100 g sałaty, np. rukoli
  • mały pęczek rzodkiewki
  • 4 jajka
  • 2 garście pomidorków koktajlowych
  • 20 g pistacji

Sos:

  • mały pęczek koperku
  • 100 g śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Jajka gotujemy na miękko, 3-4 minuty od zagotowania. Rzodkiewki kroimy w plastry, pomidorki w ćwiartki lub połówki.
Koperek siekamy drobno, czosnek przeciskamy przez praskę. Łączymy wszystkie składniki sosu.
Do talerzy wykładamy wszystkie składniki, polewamy sosem, posypujemy pistacjami.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności