Nietypowa, bo z pesto zamiast sosu pomidorowego, pizza z gotowanym jajkiem, szynką prosciutto i młodymi, zielonymi listkami
Liczba porcji: 2
Składniki:
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 150 ml letniej wody
- 3 łyżeczki soli
- 10 g drożdży
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Dodatkowo:
- 1 jajko
- 100 g szynki prosciutto
- 50 g pesto z bazylii
- 1 garść młodych zielonych listków
- 1 pęczek szczypiorku
- 100 g sera mozzarella
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem, aż uzyskamy gładką kulę. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30-45 minut, aż ciasto wyrośnie.
W tym czasie gotujemy jajko na twardo i obieramy ze skorupki. Kroimy w plasterki.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na cienki, okrągły placek.
Smarujemy pesto, układamy porwaną mozzarellę i pokrojone jajko.
Pieczemy w 220°C 15-20 minut.
Na jeszcze ciepłą pizzę wykładamy szynkę, listki i posiekany szczypiorek.