Wiosenna pizza z jajkiem

Nietypowa, bo z pesto zamiast sosu pomidorowego, pizza z gotowanym jajkiem, szynką prosciutto i młodymi, zielonymi listkami

Liczba porcji: 2

Składniki:

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 ml letniej wody
  • 3 łyżeczki soli
  • 10 g drożdży
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 100 g szynki prosciutto
  • 50 g pesto z bazylii
  • 1 garść młodych zielonych listków
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 100 g sera mozzarella

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem, aż uzyskamy gładką kulę. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30-45 minut, aż ciasto wyrośnie.

W tym czasie gotujemy jajko na twardo i obieramy ze skorupki. Kroimy w plasterki.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na cienki, okrągły placek.

Smarujemy pesto, układamy porwaną mozzarellę i pokrojone jajko.

Pieczemy w 220°C 15-20 minut.

Na jeszcze ciepłą pizzę wykładamy szynkę, listki i posiekany szczypiorek.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności