Wieprzowe kotleciki z młodymi ziemniakami i wiosennymi warzywami

Proste danie jednogarnkowe, go którego można użyć dowolnych młodych warzyw.

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 400 g schabu
  • 2 cebule
  • 350 ml wody
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1 mała cukinia
  • 100 g groszku cukrowego
  • 750 g młodych ziemniaków
  • koperek do posypania
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Schab kroimy w plastry, które następnie delikatnie rozbijamy tłuczkiem i kroimy na półplastry.

Doprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Podsmażamy na dużym ogniu, na odrobinie oleju, aż mięso się zarumieni. Ściągamy z patelni.

Cebule kroimy w piórka. Wrzucamy na tę samą patelnię, na której smażyło się mięso i zarumieniamy. Dodajemy z powrotem mięso, ziele, liście laurowe oraz wodę i dusimy pod przykryciem przez 45 minut.

Cukinię kroimy w ćwierć plasterki. W międzyczasie ziemniaki gotujemy do miękkości (15-20 minut w zależności od wielkości). Kiedy schab będzie miękki dodajemy warzywa i dusimy jeszcze 10-15 minut.

Doprawiamy sos solą i pieprzem. Kotleciki podajemy z ziemniakami posypane posiekanym koperkiem.

 

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności