Proste danie jednogarnkowe, go którego można użyć dowolnych młodych warzyw.
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 400 g schabu
- 2 cebule
- 350 ml wody
- 3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 1 mała cukinia
- 100 g groszku cukrowego
- 750 g młodych ziemniaków
- koperek do posypania
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Schab kroimy w plastry, które następnie delikatnie rozbijamy tłuczkiem i kroimy na półplastry.
Doprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Podsmażamy na dużym ogniu, na odrobinie oleju, aż mięso się zarumieni. Ściągamy z patelni.
Cebule kroimy w piórka. Wrzucamy na tę samą patelnię, na której smażyło się mięso i zarumieniamy. Dodajemy z powrotem mięso, ziele, liście laurowe oraz wodę i dusimy pod przykryciem przez 45 minut.
Cukinię kroimy w ćwierć plasterki. W międzyczasie ziemniaki gotujemy do miękkości (15-20 minut w zależności od wielkości). Kiedy schab będzie miękki dodajemy warzywa i dusimy jeszcze 10-15 minut.
Doprawiamy sos solą i pieprzem. Kotleciki podajemy z ziemniakami posypane posiekanym koperkiem.