Wielkanocny mazurek – La Bonita

Wielkanocny mazurek

Kruche ciasto i aksamitny krem karmelowy to wyjątkowa rozkosz dla podniebienia.  Przyozdobiony słodkimi jajeczkami idealnie wpasowuje się w naszą tradycję Świąt Wielkanocnych. 

Składniki:

Kruchy spód:

  • 300 g mąki pszennej krupczatki
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko

 

Sos karmelowy:

  • 200 g cukru
  • 120 ml ciepłej wody
  • 240 g śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka soli morskiej

 

Krem karmelowy:

  • 250 g serka mascarpone
  • 150 g sosu karmelowego

 

 

Przygotowanie:

Mąkę, cukier puder i masło siekamy drobno na blacie. Dodajemy jajko i zagniatamy szybko gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

 

W rondelku mieszamy wodę z cukrem, aż większość się rozpuści. Rondelek stawiamy na duży ogień i doprowadzamy do wrzenia. Nie mieszamy, ani nie ruszamy rondelka, gdyż cukier się wtedy skrystalizuje. Kiedy osiągniemy pożądany, ciemnozłoty kolor, zmniejszamy gaz. Powoli i delikatnie dolewamy śmietanę i dodajemy sól. wymieszaną z solą. Mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą, a następnie odstawiamy do wystygnięcia.

 

Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5-6 mm. Wykrawamy kształt jajka. Z resztek wycinamy cienkie paski i obkładamy wokół ciasta, tworząc ścianki. Możemy je nakłuć widelcem. Pieczemy w 180°C przez 30 minut.

 

Mascarpone i sos karmelowy ubijamy na gładki krem. Wykładamy na ciasto. Resztę sosu wylewamy na wierzch i dekorujemy, na przykład jajeczkami z białej czekolady, miętą, bezami i kwiatami jadalnymi.

 

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności