Kruche ciasto i aksamitny krem karmelowy to wyjątkowa rozkosz dla podniebienia. Przyozdobiony słodkimi jajeczkami idealnie wpasowuje się w naszą tradycję Świąt Wielkanocnych.
Składniki:
Kruchy spód:
- 300 g mąki pszennej krupczatki
- 200 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko
Sos karmelowy:
- 200 g cukru
- 120 ml ciepłej wody
- 240 g śmietanki 30%
- 1 łyżeczka soli morskiej
Krem karmelowy:
- 250 g serka mascarpone
- 150 g sosu karmelowego
Przygotowanie:
Mąkę, cukier puder i masło siekamy drobno na blacie. Dodajemy jajko i zagniatamy szybko gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
W rondelku mieszamy wodę z cukrem, aż większość się rozpuści. Rondelek stawiamy na duży ogień i doprowadzamy do wrzenia. Nie mieszamy, ani nie ruszamy rondelka, gdyż cukier się wtedy skrystalizuje. Kiedy osiągniemy pożądany, ciemnozłoty kolor, zmniejszamy gaz. Powoli i delikatnie dolewamy śmietanę i dodajemy sól. wymieszaną z solą. Mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą, a następnie odstawiamy do wystygnięcia.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5-6 mm. Wykrawamy kształt jajka. Z resztek wycinamy cienkie paski i obkładamy wokół ciasta, tworząc ścianki. Możemy je nakłuć widelcem. Pieczemy w 180°C przez 30 minut.
Mascarpone i sos karmelowy ubijamy na gładki krem. Wykładamy na ciasto. Resztę sosu wylewamy na wierzch i dekorujemy, na przykład jajeczkami z białej czekolady, miętą, bezami i kwiatami jadalnymi.