Węgierska zupa grzybowa

Ta kremowa zupa jest idealna na jesienne i zimowe obiady. Pełna smaku umami, a dzięki wędzonej papryce również lekko dymna.

Liczba porcji: 4-6

Składniki:

  • 600 g grzybów, np. brązowych pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka papryki
  • 1/2 łyżki wędzonej papryki
  • 1 mały pęczek koperku
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietanki 30%
  • do smaku: sól, pieprz, sok z cytryny

Grzyby kroimy w plasterki (jeśli są duże to w półplasterki). Cebulę drobno siekamy.

W dużym garnku rozgrzewamy masło, dodajemy grzyby i cebulę.

Dusimy, aż grzyby będą miękkie i lekko się podsmażą.

Dodajemy mąkę i obie papryki, ponownie chwilę podsmażamy.

Wlewamy śmietankę oraz bulion, wsypujemy natkę i koperek.

Zupę gotujemy na małym ogniu jeszcze 10-15 minut.

Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności