Halloumi to idealny ser do grillowania. Nie topi się od ciepła, a podgrzany nabiera wyjątkowego smaku i faktury. W szaszłykach świetnie się sprawdzi jako zamiennik mięsa, ponieważ zawiera sporo białka i mało tłuszczu. Połączyliśmy go z warzywami, zgrillowaliśmy i podaliśmy z dipem z jogurtu greckiego.
Składniki:
- 500 g warzyw do grillowania, np. papryka, ugotowana kukurydza, pieczarki, bakłażan, pomidorki koktajlowe
- 1 kostka sera halloumi (225 g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 200 g jogurtu greckiego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
Przygotowanie:
Ser kroimy w dużą kostkę. Większe warzywa, jak bakłażan, papryka czy kukurydza kroimy w kawałki wielkości kostek halloumi. Mniejsze można zostawić w całości. Warzywa przekładamy do miski, dodajemy oliwę, trochę soli i pieprzu i mieszamy. Patyczki do szaszłyków nadziewamy na przemian warzywami i serem. Szaszłyki układamy na rozgrzanym grillu i grillujemy, aż ser się zarumieni, a warzywa zmiękną (po kilka minut z każdej strony). W międzyczasie przygotowujemy sos: mieszamy jogurt z natką i koperkiem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotowe szaszłyki podajemy z sosem.