Truskawkowa panna cotta

Klasyczny włoski deser w truskawkowym wydaniu. Zimą świeże truskawki możemy zastąpić mrożonymi – będzie tak samo dobry. Zamiast żelatyny polecamy użyć agaru – roślinnej substancji żelującej. Dzięki nim deser będzie wegetariański i bardziej delikatny, niż na żelatynie.

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 500 g śmietanki 30%
  • 500 g truskawek, mogą być mrożone
  • 100 g cukru
  • 1/2 laski wanilii
  • 1 płaska łyżeczka agaru

Truskawki wcześniej rozmrażamy i odcedzamy z soku. Razem z cukrem umieszczamy w małym garnku i zagotowujemy, mieszając, aż owoce się rozpadną. Możemy przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się pestek. Połowę owoców dodajemy do śmietanki razem z agarem i nasionkami z wanilii. Podgrzewamy, aż całość lekko zacznie wrzeć. Ściągamy z palnika i przelewamy do foremek lub pucharków. Możemy przelać przez sitko, żeby masa była gładsza. Odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę, aż masa stężeje. Podajemy z pozostałym sosem truskawkowym.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności