Idealne weekendowe śniadanie. Nie ma nic lepszego, niż delikatna chałka, podsmażona na maśle z dodatkiem świeżych owoców i syropu klonowego. W dodatku to świetny sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa, gdyż w ten sam sposób możemy przyrządzić chleb czy bułki.
Składniki:
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 4 kromki chałki
- masło do smażenia
- świeże owoce, płatki migdałów i syrop klonowy do podania
Jajka rozkłócamy w głębokim talerzu. Dodajemy mleko i cynamon – mieszamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła. Chałkę maczamy w jajecznej masie i przekładamy na patelnię. Smażymy na złoto z obu stron, na średnim ogniu. W razie potrzeby dokładamy masła. Gotowe tosty przekładamy na talerze, posypujemy płatkami migdałów, owocami i podajemy z syropem klonowym.