Tortilla z indykiem, awokado i mango

Dania na szybko nie muszą być od razu fast foodem. Dziś  zainspirujemy Was pomysłem na smaczne i zdrowe danie, które możecie przygotować dosłownie w 15 min. Tyle zajmie Wam przygotowanie pełnoziarnistej tortilli z soczystą piersią z indyka, mango, awokado i aromatyczną kolendrą. 

Tortillą będzie chrupiąca, jeśli dodatkowo obsmażymy ją na suchej patelni.

Składniki:

  • 2 szt. tortilli pszennej pełnoziarnistej
  • 200g polędwiczki z indyka
  • 1/2 awokado
  • 1/2 mango
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 2 łyżki kremowego twarożku
  • sałata
  • świeża kolendra
  • świeży rozmaryn
  • oliwa
  • pieprz

Przygotowanie:

Polędwiczki z indyka myjemy osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy w paski. Mięso doprawiamy solą, pieprzem i świeżym rozmarynem. Smażymy na patelni z odrobiną oliwy.

Awokado i mango obieramy  ze skórki i kroimy w słupki. Cebulę kroimy w piórka, a paprykę w paseczki.

Placek tortilli smarujemy kremowym twarożkiem. Układamy liście sałaty, usmażonego indyka, awokado, mango, paprykę i czerwoną cebulę. Całość posypujemy świeżą kolendrą i zwijamy w rulon. Zakończenie tortilli zwilżamy wodą i dociskamy. 

Tortille smażymy na rozgrzanej, suchej patelni z każdej ze stron. Powinna ładnie się zrumienić, przez co będzie chrupiąca. 

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności