Dania na szybko nie muszą być od razu fast foodem. Dziś zainspirujemy Was pomysłem na smaczne i zdrowe danie, które możecie przygotować dosłownie w 15 min. Tyle zajmie Wam przygotowanie pełnoziarnistej tortilli z soczystą piersią z indyka, mango, awokado i aromatyczną kolendrą.
Tortillą będzie chrupiąca, jeśli dodatkowo obsmażymy ją na suchej patelni.
Składniki:
- 2 szt. tortilli pszennej pełnoziarnistej
- 200g polędwiczki z indyka
- 1/2 awokado
- 1/2 mango
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/4 czerwonej cebuli
- 2 łyżki kremowego twarożku
- sałata
- świeża kolendra
- świeży rozmaryn
- oliwa
- pieprz
Przygotowanie:
Polędwiczki z indyka myjemy osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy w paski. Mięso doprawiamy solą, pieprzem i świeżym rozmarynem. Smażymy na patelni z odrobiną oliwy.
Awokado i mango obieramy ze skórki i kroimy w słupki. Cebulę kroimy w piórka, a paprykę w paseczki.
Placek tortilli smarujemy kremowym twarożkiem. Układamy liście sałaty, usmażonego indyka, awokado, mango, paprykę i czerwoną cebulę. Całość posypujemy świeżą kolendrą i zwijamy w rulon. Zakończenie tortilli zwilżamy wodą i dociskamy.
Tortille smażymy na rozgrzanej, suchej patelni z każdej ze stron. Powinna ładnie się zrumienić, przez co będzie chrupiąca.