Tofucznica

Tofucznica to danie z tofu, które wyglądem i smakiem przypomina klasyczną jajecznicę. Idealny zamiennik dla wegan.

Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 1 kostka naturalnego tofu
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • 1/2 łyżki soli kala namak
  • sól, pieprz
  • do podania: pieczywo, szczypiorek, pomidorki

Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i lekko podsmażamy cebulę.

W międzyczasie odsączamy tofu i kruszymy je palcami na drobno. Na patelnię dodajemy pokruszone tofu i smażymy mieszając, aż nabierze złotego koloru.

Dolewamy wodę i jeszcze chwilę podduszamy. Dodajemy przyprawę: płatki drożdżowe, sól kala namak, pieprz i sól.

Podajemy od razu z dodatkami.

 

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności