Tofucznica to danie z tofu, które wyglądem i smakiem przypomina klasyczną jajecznicę. Idealny zamiennik dla wegan.
Liczba porcji: 2
Składniki:
- 1 kostka naturalnego tofu
- 1/2 cebuli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 100 ml wody
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- 1/2 łyżki soli kala namak
- sól, pieprz
- do podania: pieczywo, szczypiorek, pomidorki
Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i lekko podsmażamy cebulę.
W międzyczasie odsączamy tofu i kruszymy je palcami na drobno. Na patelnię dodajemy pokruszone tofu i smażymy mieszając, aż nabierze złotego koloru.
Dolewamy wodę i jeszcze chwilę podduszamy. Dodajemy przyprawę: płatki drożdżowe, sól kala namak, pieprz i sól.
Podajemy od razu z dodatkami.