Feta w połączeniu z czosnkiem i szpinakiem smakuje wybornie. Dziś serwujemy Wam przepis na pyszną tartę. Rozpływa się w ustach 🙂
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 400 g mrożonego szpinaku
- 2 opakowania sera feta
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 100 g śmietany 18%
- 100 g masła
- pieprz i sól
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Na stolnicę wysyp mąkę i dodaj zimne masło. Pokrój je nożem na mniejsze kawałki. Uformuj z mąki kopiec i zrób w jego środki dołek, do którego wrzuć dwa żółtka oraz łyżkę śmietany i szczyptę soli.
Wszystkie składniki wymieszaj. Ugniataj, aż otrzymasz jednolitą konsystencję. Kiedy ciasto jest już dobrze zagniecione, włóż je do lodówki na około 1 godzinę.
Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim dno oraz boki formy na tartę. Ciasto nakłuj widelcem. Na cieście ułóż papier do pieczenia i obciąż dwiema garściami fasoli, aby ciasto nie „wstało”.
Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po piętnastu minutach usuń papier z fasolą i piecz jeszcze przez 5 minut.
W czasie gdy spód do tarty się podpieka można się zabrać za przygotowanie farszu do tarty. Na patelni rozgrzej łyżeczkę masła i podsmaż na niej drobno posiekany czosnek. Gdy zacznie się rumienić, dodaj do niego zamrożony szpinak i smaż na wolnym ogniu do odparowania nadmiaru wody.
Patelnię zdejmij z ognia, aby szpinak lekko przestygł i dodaj ser oraz jajka. Dopraw do smaku gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem. Wymieszaj masę
Na podpieczone ciasto wyłóż szpinakowy farsz. Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.