Tarta z czereśniami i migdałami

Bardzo prosta tarta z czereśniowym nadzieniem. Można ją podać na ciepło lub zimno. Świetnie smakuje z lodami.

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • 600 g czereśni wydrylowanych
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru trzcinowego + odrobina do posypania
  • 50 g migdałów
  • 2-3 łyżki mleka

Do mąki dodajemy pokrojone masło i rozgniatamy widelcem. Dodajemy wodę i zagniatamy ciasto dłońmi. Dzielimy je na dwie części i wkładamy do lodówki, żeby się schłodziło.

Do czereśni dodajemy mąkę, cukier i posiekane drobno migdały, mieszamy.

Jedną część ciasta rozwałkowujemy cienko i wykładamy nim foremkę do tarty o średnicy ok. 20 cm. Przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy np. suchą fasolą lub specjalnym obciążeniem do pieczenia. Pieczemy w 180°C przez 15 minut.

Drugą część ciasta wałkujemy i wykrawamy paski grubości ok. 1-1,5 cm. Na upieczone ciasto wykładamy nadzienie wiśniowe, następnie na wierzchu przeplatamy paski z surowego ciasta tworząc kratkę. Smarujemy mlekiem, posypujemy cukrem trzcinowym.

Pieczemy w 180°C przez 40-45 minut, aż ładnie się “zezłoci”. Podajemy na ciepło lub zimno.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności