Bardzo prosta tarta z czereśniowym nadzieniem. Można ją podać na ciepło lub zimno. Świetnie smakuje z lodami.
Składniki:
- 350 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 2-3 łyżki zimnej wody
- 600 g czereśni wydrylowanych
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g cukru trzcinowego + odrobina do posypania
- 50 g migdałów
- 2-3 łyżki mleka
Do mąki dodajemy pokrojone masło i rozgniatamy widelcem. Dodajemy wodę i zagniatamy ciasto dłońmi. Dzielimy je na dwie części i wkładamy do lodówki, żeby się schłodziło.
Do czereśni dodajemy mąkę, cukier i posiekane drobno migdały, mieszamy.
Jedną część ciasta rozwałkowujemy cienko i wykładamy nim foremkę do tarty o średnicy ok. 20 cm. Przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy np. suchą fasolą lub specjalnym obciążeniem do pieczenia. Pieczemy w 180°C przez 15 minut.
Drugą część ciasta wałkujemy i wykrawamy paski grubości ok. 1-1,5 cm. Na upieczone ciasto wykładamy nadzienie wiśniowe, następnie na wierzchu przeplatamy paski z surowego ciasta tworząc kratkę. Smarujemy mlekiem, posypujemy cukrem trzcinowym.
Pieczemy w 180°C przez 40-45 minut, aż ładnie się “zezłoci”. Podajemy na ciepło lub zimno.