Tajskie placki kukurydziane

Niezwykle proste w przygotowaniu, bardzo sycące i smaczne placuszki z kukurydzy w tajskim stylu. Jeśli chcemy zrobić wersję łagodną, zrezygnujmy z papryczki

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 jajko
  • 1/2 cebuli
  • 1/4 papryczki ostrej – opcjonalnie
  • 75 ml mleka
  • 80 g mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • słodko-ostry sos i kolendra do podania

Kukurydze odcedzamy. Cebulę kroimy na mniejsze kawałki. Papryczkę drobno siekamy.

Do miski dodajemy jajko, 3/4 kukurydzy, mleko i mąkę. Blendujemy na gładko. Dodajemy pozostałą kukurydzę, papryczkę, sól i pieprz.

Na patelni rozgrzewamy małą ilość oleju. Łyżką wykładamy małe placki i smażymy po kilka minut z każdej strony, na złoto.

Podajemy na ciepło lub zimno z kolendrą i np. sosem słodko-ostrym.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności