Niezwykle proste w przygotowaniu, bardzo sycące i smaczne placuszki z kukurydzy w tajskim stylu. Jeśli chcemy zrobić wersję łagodną, zrezygnujmy z papryczki
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 1 puszka kukurydzy
- 1 jajko
- 1/2 cebuli
- 1/4 papryczki ostrej – opcjonalnie
- 75 ml mleka
- 80 g mąki pszennej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- słodko-ostry sos i kolendra do podania
Kukurydze odcedzamy. Cebulę kroimy na mniejsze kawałki. Papryczkę drobno siekamy.
Do miski dodajemy jajko, 3/4 kukurydzy, mleko i mąkę. Blendujemy na gładko. Dodajemy pozostałą kukurydzę, papryczkę, sól i pieprz.
Na patelni rozgrzewamy małą ilość oleju. Łyżką wykładamy małe placki i smażymy po kilka minut z każdej strony, na złoto.
Podajemy na ciepło lub zimno z kolendrą i np. sosem słodko-ostrym.