Prosta i pełna smaku sałatka. Świetnie sprawdzi się jako samodzielna przekąska albo dodatek do innych dań. Można ją przygotować w wersji łagodnej lub na ostro.
Liczba porcji: 2-4
Składniki:
- 1 ogórek szklarniowy
- 1/2 pęczka rzodkiewek
- 50 g orzeszków ziemnych
- 1/2 papryczki chili (opcjonalnie)
Sos:
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- sól do smaku
- świeża kolendra do podania
Składniki na sos mieszamy dokładnie.
Ogórek kroimy w półplasterki, rzodkiewki w plasterki.
Orzeszki ziemne podprażamy na suchej patelni, a następnie siekamy. Jeśli używamy chili, również je drobno siekamy.
Warzywa zalewamy sosem i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Sałatkę podajemy posypaną prażonymi orzeszkami i listkami kolendry.