Tajska sałatka z ogórka i rzodkiewki

Prosta i pełna smaku sałatka. Świetnie sprawdzi się jako samodzielna przekąska albo dodatek do innych dań. Można ją przygotować w wersji łagodnej lub na ostro.

Liczba porcji: 2-4

Składniki:

  • 1 ogórek szklarniowy
  • 1/2 pęczka rzodkiewek
  • 50 g orzeszków ziemnych
  • 1/2 papryczki chili (opcjonalnie)

Sos:

  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • sól do smaku
  • świeża kolendra do podania

Składniki na sos mieszamy dokładnie.

Ogórek kroimy w półplasterki, rzodkiewki w plasterki.

Orzeszki ziemne podprażamy na suchej patelni, a następnie siekamy. Jeśli używamy chili, również je drobno siekamy.

Warzywa zalewamy sosem i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Sałatkę podajemy posypaną prażonymi orzeszkami i listkami kolendry.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności