Szparagi z burattą i migdałami

 

Burrata to włoski ser, kryjący w sobie kremowe wnętrze. Idealnie pasuje do zielonych szparagów. Z dodatkiem oliwy z oliwek i migdałów dają świetną propozycję na śniadanie lub przystawkę.

 

Składniki:

  • 500 g zielonych szparagów
  • 125 g burraty
  • 50 g migdałów
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • sok z cytryny

 

Ze szparagów odrywamy stwardniałe końcówki (można je użyć np. do gotowania bulionu). Szparagi podsmażamy na odrobinie oliwy, aż zmiękną i przekładamy na talerz. Na patelni prażymy posiekane migdały. Na szparagi wykładamy poszarpaną burratę, posypujemy migdałami, solą i polewamy resztą oliwy z oliwek, skrapiamy sokiem z cytryny

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności