Szaszłyki z mini pancakes, owocami i sosem czekoladowym

Danie, za którym będą szalały dzieci, ale dorośli też się skuszą. Mini placuszki z owocami, podane w formie szaszłyków to świetna przekąska na wycieczkę czy piknik.

Liczba porcji: 10

Składniki:

  • 500 g maślanki
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki cukru

Sos czekoladowy:

  • 100 g czekolady np. gorzkiej
  • 30 g masła
  • 100 ml mleka

dodatkowo świeże owoce, ok 1 kg

Przygotowanie:

Składniki na placuszki mieszamy na gładką masę i odstawiamy na chwilę. W tym czasie w rondelku podgrzewamy mleko z masłem i do gorącego dodajemy kostki czekolady. Ściągamy z ognia, mieszamy i odstawiamy, aby czekolada rozpuściła się. Po kilku minutach mieszamy dokładnie na gładki sos.

Rozgrzewamy patelnię do naleśników i na średnim ogniu smażymy placuszki. Łyżeczką wylewamy masę, tworząc małe placki. Smażą się szybko, więc uważamy, żeby nie przypalić.

Przygotowujemy owoce (np. banany, truskawki, borówki, winogrona, arbuz itp.), myjemy, większe kroimy w kostkę.

Na patyczki do szaszłyków nabijamy na przemian pancakes i owoce. Podajemy z sosem czekoladowym

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności