Danie, za którym będą szalały dzieci, ale dorośli też się skuszą. Mini placuszki z owocami, podane w formie szaszłyków to świetna przekąska na wycieczkę czy piknik.
Liczba porcji: 10
Składniki:
- 500 g maślanki
- 250 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżki cukru
Sos czekoladowy:
- 100 g czekolady np. gorzkiej
- 30 g masła
- 100 ml mleka
dodatkowo świeże owoce, ok 1 kg
Przygotowanie:
Składniki na placuszki mieszamy na gładką masę i odstawiamy na chwilę. W tym czasie w rondelku podgrzewamy mleko z masłem i do gorącego dodajemy kostki czekolady. Ściągamy z ognia, mieszamy i odstawiamy, aby czekolada rozpuściła się. Po kilku minutach mieszamy dokładnie na gładki sos.
Rozgrzewamy patelnię do naleśników i na średnim ogniu smażymy placuszki. Łyżeczką wylewamy masę, tworząc małe placki. Smażą się szybko, więc uważamy, żeby nie przypalić.
Przygotowujemy owoce (np. banany, truskawki, borówki, winogrona, arbuz itp.), myjemy, większe kroimy w kostkę.
Na patyczki do szaszłyków nabijamy na przemian pancakes i owoce. Podajemy z sosem czekoladowym